Жене и голи мушкарци: Мало коже за бољи утисак

Нису само мушкарци ти који другачије перципирају жену када се скине, изгледа да слично реагују и припаднице љепшег пола на наго мушко тијело. Истраживачи кажу да би било апсурдно мислити да се људски ментални капацитети мијењају када одећа спадне. Међутим 6 студија показују да је довољно скинти само џемпер и показати мало меса и мозак […]

недеља, 26 фебруара, 2012 / 07:58

Нису само мушкарци ти који другачије перципирају жену када се скине, изгледа да слично реагују и припаднице љепшег пола на наго мушко тијело.

Истраживачи кажу да би било апсурдно мислити да се људски ментални капацитети мијењају када одећа спадне. Међутим 6 студија показују да је довољно скинти само џемпер и показати мало меса и мозак одмах почње другачије да перципира ту особу.

Студија коју су спровели истраживачи са Мериленд и Јејл универзитета показује како се мијења перцепција оба пола када виде разголићену особу.

Нека старија истраживања и феминистичке теорије дуго су заговарале тврдњу да се мушкарци када виде жену са мало одеће фокусирају само на њено тијело потпуно запостављајући њен ум.

“Важна ствар је да наша студија открива да се та чињеница може примјенити на оба пола, а не само на мушкарце.”

“Људи без одјеће се не сматрају пуким објектима без ума, већ им се само приписује другачија врста ума,” каже један од истраживача.

Недавна открића показују да ми остале не посматрамо на љествици од објекта до човјека, већ их посматрамо као особу са два ума: ум агенције и ум искуства.

Агенција је способност за делање, планирање и самоконтролу, док је искуство способност за осјећање бола, задовољства и емоција.

Када су се испитаници у студији концентрисали на нечије тијело перцепције агенције (самоконтрола и акција) су биле смањење, а перцепције искуства (емоције и осећања) су се повећавале.

Научници сматрају да се то дешава јер људи несвесно мисле о умовима и тијелима као супротностима; да су делање и планирање везани за “ум”, а способност да се осећа или доживи је везан за тело.