Ал џазира: Хомс је Сарајево, а Асад Милошевић

Ал џазира балканс је направилa необјективан и крајње сугестиван прилог о ситуацији у Сирији. У прилогу и чланку ‘Хомс као ново Сарајево’, ситуација у сиријском граду Хомсу упоређује се са ситуацијом у Сарајеву, почетком деведесетих година прошлог вијека. (веза:http://balkans.aljazeera.net/makale/homs-kao-novo-sarajevo) У првом дијелу прилога, слика ситуације уопште није представљена, него гледамо мутан и нејасан снимак неке […]

недеља, 26 фебруара, 2012 / 07:39

Ал џазира балканс је направилa необјективан и крајње сугестиван прилог о ситуацији у Сирији.

У прилогу и чланку ‘Хомс као ново Сарајево’, ситуација у сиријском граду Хомсу упоређује се са ситуацијом у Сарајеву, почетком деведесетих година прошлог вијека. (веза:http://balkans.aljazeera.net/makale/homs-kao-novo-sarajevo)

У првом дијелу прилога, слика ситуације уопште није представљена, него гледамо мутан и нејасан снимак неке сахране и пуцњаве у Сирији не би ли се представила хаотичност ситуације. Слике су праћене нарацијом аутора прилога, који уз ове слике, изговара уопштене и за гледаоце непровјерљиве формулације:

-грађани Хомса мјесецима умиру под гранатама
-опкољени град
-хиљаде убијено
-Асад бомбардује и убија народ
-беспомоћни људи
-Кога наоружати да се Асад заустави?!(вапај)

Слиједи слика Сарајева и убацивање поменутих података у контекст почетка овдашњег рата, а аутор прилога се пита: Може ли се повући паралела Сарајево – Хомс? Упадљиво је да ни једним податком није описана и објашњена ситуација у Сарајеву почетком деведесетих. Међутим, пошто се већ пореди са Хомсом, описаним у поменутим формулацијама, аутор сугерише да је била иста.

Одговор наравно, не даје он, него пушта стручне саговорнике да кажу своје мишљење. Ти саговорници долазе из оног дијела јавности који беспоштено заговара да се Сирија нападне.

Први је Бил Стубнер, бивши поручник америчке војске, дипломата и политички прагматичар с искуством хашког трибунала, био је у Сарајеву током рата. Он каже: "они који град држе под опсадом користе тешку артиљерију, снајпере и тенкове. "

Друга је Марта Дасу, замјеница италијанског министра спољних послова. Она каже да види сличност сваки пут када је на хиљаде људи убијено (Дакле, она говори о томе да је у неколико наврата убијено ‘хиљаде људи’, без иједног доклаза или примјера). Наставља: „Управо се то, нажалост, догађа у Сирији. Ми покушавамо научити лекцију с Балкана. Али, у Уједињеним народима (УН) имамо вето и зато не знамо што да радимо".

Овдје нам је свима јасно у кога се упире прст исконструисане кривице за исто тако исконструисан и непровјерен број жртава у Сирији – Русију и Кину.

Трећи је Чарлс Купчан, који је био у администрацији предсједника Билла Клинтона када је она одлучила "помоћи грађанима Сарајева"

„Сумњам да би данас имали италијанске, француске или америчке војнике у Дамаску. Ја нисам оптимистичан да ћемо видјети неку врсту акције, какву би многи људи вољели видјети’, каже он и скреће пажњу на чланицу
НАТО, Турску.

Давутоглу – кључни аргумент

Турска је Сиријцима комшијска земља, а ми слушамо изјаву Ахмета Давутоглуа, министра спољних послова Турске, који је раније овог мјесеца је рекао:

"Међународна заједница жељела да предсједник Башар ал-Асад буде као Горбачов, да трансформише систем, да изгради нову структуру. Но, он је изабрао да буде као Милошевић. То је био његов избор. Ми смо данас на страни грађана Хомса, као што смо били на страни грађана Сарајева”

Аутор спаја нит Милошевић – Асад, а ни Караџић није на одмет, само није споменут.

На крају, као један од бекграунд аргумената се користе резултати анкете америчког јавног мњења, у којој се наводи да у Сједињеним Државама 45 посто становништва каже да би "подржало америчку војну акцију у Сирији у оквиру неке коалиције, што је много већи постотак него што је својевремено био за америчку оружану интервенцију у Босни и Херцеговини". Анкету су направили Вашингтон пост и Еј би си, а колико је објективно јавно мњење у САД, сазнали смо недавно, чувши да Американци сматрају Иран својим највећим непријатељем.

Без иједног јасног примјера и поређења, без икаквог гласа неког са друге стране, без покушаја да се дубље објасни ситуација у Сирији, ово је добар показатељ новинарског производа чији циљ није информисање људи, него напротив – дезинформисање и манипулација.

У мору сличних и једностраних вијести из Сирије, а поготово из поменутог града, овакво поређење са Сарајевом вјероватно има за циљ да код скептичних становника Федерације БиХ, створи симпатије за настојања западних држава да војно интервенишу у овој блискоисточној држави и свргну Башара ал Аасада.

Ж. Свитлица0 КОМЕНТАРА

 1. Ал-џазира, и јесте навлакуша за муслимане, а уствари је америчка ТВ.

  Погледајмо слике које се емитују.“Сирија у грађанском рату,гори земља… итд“
  Међутим:
  Сирија велика земља са близу 20 милиона људи. У читавој Сирији се живот одвија нормално. Сукоби су само у Хомсу са око 1 мил.људи. Тамо је тзв.“опозиција“ изолована и Асад их полако млати, а Руси и Кинези им пресекли дотур наорузања од амера…,

 2. Moj kursula, šta mi sve nebi, ali nas niko ne pita. Da njih nema s kim bi nam „čuvar“ ispirao mozak. Ili bi i od mene i tebe napravio vehabiju kao od Boleta?
  Ok, ne vole oni nas, ali ne volimo ni mi nijh. Ali, kako nam je tako nam je. Moramo tu gdje smo, a moramo li ovako kako nam je? Narod i naš, i njihov trpi svako svoje kriminalce .I, misliš li da oni ne sarađuju, da ne manipulišu sa sirotinjom kako da , kako kaže onaj monstrum biger“ prejebu budale“ . Zavađaju nas i straše jedne sa drugima nemilosrdno nas pljačkajući. I md, i cerić, i špirkan, i majkićka, i slavuj , i alijin sin, i zlaja… broje milijarde . Briga njih i za Srbima, i za Bošnjacima. Za njih je svetinja samo njihov džep.

 3. Moj Prijedore,

  slažem se ja da ima đubradi u svakom narodu, al’ dosadilo mi da budem u braku u kojem me svaki dan „supruga nakilja“. Umjesto da se uzdižu vrline svakog naroda i svih vjera, gleda se i najmanja greška.
  Sadašnje ponašanje muslimana u RS i FBiH me navodi na jedinu moguću misao: „Neću da živim sa Muslimanima jer ne vole mene i moj narod!“ Svaki dan, i njihovi političari, i vjerske vođe, i sportisti, i glumci, i obični građani (pogotovo sarajlije) se pozivaju na to da su oni ti „pravi“ a mi smo seljaci sa blatnjavim čizmama. E da, oni slušaju (moje) Stounse i nose starke. Hahahaha. Ne mogu da vjerujem.
  „Neću da živim sa Muslimanima jer ne vole mene i moj narod!“