Жељезнице РС: Запошљавају и кад је криза

БАЊА ЛУКА – Управа предузећа „Жељезнице Републике Српске“ /ЖРС/, које се суочава са огромном финансијском дубиозом и прекомјерним бројем запослених, у прва два мјесеца ове године запослила је нових 46 радника. Према документу који је потписао вршилац дужности генералног директора предузећа Здравко Савић, у јануару је запослено 32, а у фебруару 14 радника на пословима […]

субота, март 26, 2011 / 11:07

БАЊА ЛУКА – Управа предузећа „Жељезнице Републике Српске“ /ЖРС/, које се суочава са огромном финансијском дубиозом и прекомјерним бројем запослених, у прва два мјесеца ове године запослила је нових 46 радника.

Према документу који је потписао вршилац дужности генералног директора предузећа Здравко Савић, у јануару је запослено 32, а у фебруару 14 радника на пословима операција, инфраструктуре, те правних и економских послова, пишу "Независне новине".

Према ријечима синдикалних представника ЖРС, дио радника је оправдано запослен као извршно особље, али је, како кажу, било и случајева непотизма, те пријема трговаца у администрацији.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин рекао је да су руководству предузећа указали на та нелогична поступања и погрешну квалификациону структуру дијела новог кадра у ситуацији када предузеће не може да редовно исплаћује плате.

Он додаје да је Синдикат покушао реаговати на тај проблем, али да то није уродило плодом и да сви нови радници примају плате и припадајуће порезе који представљају оптерећење раније запосленим радницима.

Вршилац дужности генералног директора ЖРС Здравко Савић потврдио је да је било пријема нових радника, али негира "стихијско" запошљавање, додавши да је ново запошљавање посљедица пријема у радни однос радника који су већ били на пробном раду и продужења појединих уговора на одређено вријеме радницима који су неопходни предузећу.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је да није добио потврду о запошљавању мимо оног што је саопштио генерални директор "Жељезница".

"Директор ми је пренио да је било продужавања уговора на одређено вријеме и другу информацију немам. У сваком случају, Влада ће ускоро имати састанак у вези са провођењем недавно потписаног споразума о динамици исплате заосталих плата", рекао је Чубриловић.

"Жељезнице РС" је прошлог мјесеца потресао вишедневни генерални штрајк жељезничара, који су по основу заосталих плата и осталих примања потраживали 21 милион КМ. Током штрајка објављен је податак да је кумулативниу финансијски губитак у "Жељезницама" достигао 160 милиона, а обавезе 132 милиона КМ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *