Закон о надокнади имовине избјеглицама фаличан

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је синоћ у Бијељини да ће Клуб посланика ове странке настојати да закон о избјеглим и расељеним лицима БиХ буде доведен до најбоље форме. Марковићева је истакла да закон равноправно третира све три компоненте – повратак, останак и компензацију, чак квалитетније него што су […]

уторак, март 5, 2013 / 09:18

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла је синоћ у Бијељини да ће Клуб посланика ове странке настојати да закон о избјеглим и расељеним лицима БиХ буде доведен до најбоље форме.

Марковићева је истакла да закон равноправно третира све три компоненте – повратак, останак и компензацију, чак квалитетније него што су до сада закони то предвиђали.

„Дефинисан је начин како да се обезбиједе финансијска средства како би добили компензацију људи којима је имовина уништена или им је недоступна. С друге стране, потпуно су равноправни и повратак и начин да се самовољно изабере ново пребивалиште“, рекла је Марковићева на скупу избјеглих и расељених Срба, у организацији Асоцијације Удружења избјеглих и расељених лица и повратника Републике Српске.

Срби прогнани и избјегли из Федерације БиХ инсистирају на чињеници да су занемарени, да њихова имовина ни приближно није обновљена као што је случај са бошњачком имовином у Републици Српској.

Они су затражили да јавни оглас за донаторска средства, који је Министарство за људска права и избјеглице БиХ продужило до 7. маја, траје све док буде средстава намијењених за ову популацију.

Избјегли и расељени Срби инсистирају и на формирању фонда за правичну надокнаду и траже да буде укинут постојећи Фонд за повратак БиХ.

Предсједник Асоцијације избјеглих и расељених лица Републике Српске Војислав Милишић рекао је да је циљ данашњег скупа да буду охрабрени људи који имају уништену имовину на подручју ФБиХ, да се пријаве на оглас Министарства.

„На нама је да се боримо да добију донацију, без обзира да ли желе или не желе да се врате у ФБиХ“, рекао је Милишић.

Он је подсјетио да Анекс седам Дејтонског споразума даје могућност да људи не морају да се врате у предратно мјесто живљења, али да могу да добију компензацију за своју имовину.

На скупу је указано на незаинтересованост власти према овој популацији што, како су избјегли и расељени Срби истакли, потврђује и данашње неодазивање скупу бројних представника свих нивоа власти у БиХ.Оставите одговор