Цвијановић: Српска се брани конкретним мјерама

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће енергично и конкретним мјерама да одбрани интересе Републике и њених грађана, те да ће приоритети у њеном раду бити јачање привреде Српске, одбрана њене дејтонске позиције и побољшање имиџа у свијету. "Ово вријеме, више него икада досад, захтијева инвентивност, креативност, рефлекс. И […]

уторак, март 5, 2013 / 09:20

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће енергично и конкретним мјерама да одбрани интересе Републике и њених грађана, те да ће приоритети у њеном раду бити јачање привреде Српске, одбрана њене дејтонске позиције и побољшање имиџа у свијету.

"Ово вријеме, више него икада досад, захтијева инвентивност, креативност, рефлекс. И храброст. Направљен је план. Потребно је предузимати мјере које имају циљани и мјерљив ефекат, било да је ријеч о давањима, подстицајима, реформи пословног амбијента и растерећењу привреде, креирању програма за запошљавање или борби против криминала и корупције", рекла је Цвијановићева.

Она је за београдске "Вечерње новости" истакла да ће нова влада ићи на убрзано провођење мјера, радиће тимски и са много активности на терену.

Говорећи о развојном програму Српске у овој години, Цвијановићева је навела да ће бити настављени започети пројекти, као што су изградња ауто-путева, система одбране од поплава, комуналне инфраструктуре у општинама широм Републике, енергетски пројекти, а паралелно са тим фокус ће бити и на заједничком пројекту Српске и Србије – "Подриње".

"Један од пројеката од прворазредног значаја је и изградња крака гасовода `Јужни ток` кроз Српску, а одређене активности треба провести у овој години. Подршка запошљавању биће кључна, а она се мора очитовати кроз добро осмишљене програме", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је смањење плата у Српској била једна од најтежих одлука Владе која је у оставци, али да је циљ те Владе био, као што ће то бити циљ и нове која ће ускоро бити формирана, враћање плата на пређашњи ниво чим се стекну услови.

Цвијановићева је истакла да ће Српска јачањем сопствених институција, очувањем уставних надлежности и лидерском позицијом у процесу европских интеграција јачати даљу позицију унутар БиХ.

"Српска већ одавно функционише као једини стабилан и функционалан ниво власти у БиХ. Иако су опозиција и поједини медији то настојали представити као кризу власти, ми, чак, и Владу мијењамо на начин да све функционише, уз одржање свих функција, без потреса, без и најмањег застоја у раду. Што се тиче централизације, сматрам да се функционалност и стабилност БиХ може обезбиједити једино контрапроцесом, а то значи потпуном децентрализацијом", додала је Цвијановићева.

Коментаришући прегломазну административну структуру на нивоу БиХ, Цвијановићева је истакла да би било превише наивно вјеровати да је такав систем одржив дугорочан.0 КОМЕНТАРА

  1. Nista drugo i ne zna nego da presipa iz supljeg u prazno, a ulizivacki mediji joj daju prostor kao da je Comski.Nista nije uradila kao ministar osim sto je svoju porodicu zbrinula do petog koljena,sad ce bas uraditi kao premijer.Njena jedina aktivnost je trcanje za Dodikom i uvlacenje.Jadna Republika Srpska na sta je spala.

Оставите одговор