Заборављени страдали након катастрофе у Чернобилу

МОСКВА – Владе република насталих распадом СССР-а нису успјеле да заштите људе од смртоносне заоставштине катастрофе у Чернобилу, сматрају некадашњи радници на рашчишћавању и екологшке организације уочи данашње 26. годишњице од најтеже свјетске нуклеарне кризе. Русија, Украјина и Бјелорусија су у протеклих неколико година умањиле пакете бенефиција за обољеље раднике на рашчишћавању и многи од […]

понедељак, април 25, 2011 / 08:55

МОСКВА – Владе република насталих распадом СССР-а нису успјеле да заштите људе од смртоносне заоставштине катастрофе у Чернобилу, сматрају некадашњи радници на рашчишћавању и екологшке организације уочи данашње 26. годишњице од најтеже свјетске нуклеарне кризе.

Русија, Украјина и Бјелорусија су у протеклих неколико година умањиле пакете бенефиција за обољеље раднике на рашчишћавању и многи од њих директно су се пожалили руском предсједнику Дмитрију Медведеву, који им је уручивао награде за њихов рад током церемоније у Москви.

Један од радника Леонид Клецов рекао је Медведеву да званичници из руског региона Бријанск, који је био најконтамиранији након несреће, да нису извршили неопходне преправке у локалној болници за обољеле од рака.

Према његовим ријечима, то је њихово једино мјесто за одмор, те да су званичници дали "бројна обећања, која су то и остала".

Експлозија, која је одјекнула 26. априла 1986. године, послала је облак радиоактивних остатака изнада неба Европе због чега је неколико стотина хиљада људи напустило домове у најтеже погођеним областима у Украјини, Бјелорусији и западу Русије.

Вијест о катастрофи није објављивана неколико дана, јер су то совјетски званичници дозволили тек 72 часа касније.

Експлозијом је ослобођени око 400 пута већа радијација него од атомске бомбе коју су САД бациле на Хирошиму.

Неколико стотина хиљада људи се разбољело док су прастаре шуме и обрадива земљишта контаминирана.

Чернобил се поново нашао у интересовању јавности након што је у земљотресу и цунамију, који су захватили Јапан 11. марта, оштећена нуклеарна електрана Фукушима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *