За сваког по нешто или приједлог новог грба РC

Прича о новом грбу Републике Српске је почела 2007. године, и још није завршена. Овај текст је тада и настао, али изгледа није изгубио на актуелности. Пише: Срђан Пухало Бићу слободан да дам свој приједлог амблема Републике Српске, са све објашњењем симболике истог. Ово је одговор и свим мојим критичарима који кажу да је лако […]

петак, јануар 15, 2010 / 13:14

Прича о новом грбу Републике Српске је почела 2007. године, и још није завршена. Овај текст је тада и настао, али изгледа није изгубио на актуелности.

Пише: Срђан Пухало

Бићу слободан да дам свој приједлог амблема Републике Српске, са све објашњењем симболике истог. Ово је одговор и свим мојим критичарима који кажу да је лако критиковати, већ треба нешто конкретно предложити и урадити.

Амблем је округлог облика, обрубљен црвеном површином и личи на саобраћајне знаке изричитих наредби. То би требало да симболизује степен развоја демократије на нашим просторима.

Позадину грба чини српска тробојка која за сада није оспорена од стране друга два конститутивна народа, али не значи да се то неће десити у наредном периоду. Иду избори, ко зна шта носе?

У средини круга, а на тробојци, се налази знак, који ће становници Републике Српске различито опажати у зависности од етничке припадности.

Срби и Хрвати, знак ће опажати као крст, што показује да у овом ентитету живе хришћански народи.

Бошњаци ће, заведени зеленом бојом сигурно видјети четири минарета, што је у складу са њиховим вјерским одређењем.

Странци, анационални и атеисти ће овај знак опажати као четири стрелице које означавају постојање конститутивних народа: Срба, Хрвата, Бошњака и Осталих, који имају различите интересе и гдје свак вуче на своју страну.

Намјерно сам избјегавао разно лишће и круне, да би дјеца у основној школи могла лакше нацртати амблем, и да не пролазе трауме какве смо ми пролазили цртајући прво оне бакље и творнице, а онда и онолика пера на двоглавом орлу.

Напомена: У случају да Скупштина Републике Српске прихвати мој приједлог, одричем се свих ауторских права.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *