Вулета: БиХ треба помоћи избјеглицама из Хрватске

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета апеловао је да све структуре власти на нивоу БиХ помогну избјеглицама из Хрватске са држављанством БиХ да остваре стечена права у Хрватској, и то станарско-имовинска, пензијско-инвалидска и признавање радног стажа. Вулета је рекао да сарадња у посљедње вријеме о овим питањима између РС и […]

среда, 18 маја, 2011 / 15:30

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета апеловао је да све структуре власти на нивоу БиХ помогну избјеглицама из Хрватске са држављанством БиХ да остваре стечена права у Хрватској, и то станарско-имовинска, пензијско-инвалидска и признавање радног стажа.

Вулета је рекао да сарадња у посљедње вријеме о овим питањима између РС и Хрватске даје наду, подсјетивши да су предсједник Српске Милорад Додик и Хрватске Иво Јосиповић договорили формирање координационог тијела које би се директно бавило овом проблематиком.

Он је рекао да остаје велика нада у рјешавање ових проблема путем регионалног пројекта БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе који би требало да укључи бивше носиоце станарских права који се налазе у стању потребе.

Вулета је подсјетио да је ресорно министарство окончало анкетирање 920 породица, бивших носилаца станарских права у Хрватској који се налазе у РС.

Ови и подаци из Србије налазе се на обради у Београду, након чега ће се добити прецизни показатељи колико је породица у стању потребе, да би биле укључене у тај регионални пројекат, по основу којег би у БиХ било ријешено питање више од 1.200 породица. Овај пројекат требало да се реализује уз донаторска средства и мања кредитна задужења, додао је он.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је да је неопходно да БиХ и Хрватска на нивоу држава почну разговоре о рјешавању стечених права.

Он је напоменуо да су у БиХ враћени станови и имовинска права бившим власницима, док Хрватска не враћа станарска права Србима. Ово удружење се, додао је он, залаже за једнака права ових грађана у двије земље.

Посебан осврт на скупу усмјерен је на права бивших радника и инвалида рада и могућности примјене међународних инструмената за заштиту људских права. Циљ скупа је да, на основу сазнања мреже организација цивилног друштва које се баве заштитом људских права, буду идентификовани правни инструменти и рјешења за ефикасну заштиту права избјеглица и интерно расељених лица у региону, те побољшане државне политике према њима.Оставите одговор