Русија спрема кредит за Бјелорусију

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је да је Русија спремна да његовој земљи одобри кредит од преко шест милијарди долара. „Управо сам разговарао са руским предсједником Дмитријом Медведевим, он ме је позвао. Ми преговарамо са Русијом о стабилизационом кредиту да се подржи курс бјелоруске рубље”, рекао је Лукашенко, како преноси његова прес служба. Лукашенко је […]

среда, 18 маја, 2011 / 15:19

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је да је Русија спремна да његовој земљи одобри кредит од преко шест милијарди долара.

„Управо сам разговарао са руским предсједником Дмитријом Медведевим, он ме је позвао. Ми преговарамо са Русијом о стабилизационом кредиту да се подржи курс бјелоруске рубље”, рекао је Лукашенко, како преноси његова прес служба.

Лукашенко је рекао да је Москва спремна да одбори зајам од 3,1 милијарде долара „ако потпишемо са њима одговарјући споразум” и да авансно плати три милијарди долара за куповину бјелоруских производа.

„Укупно то је шест милијарди долара и нешто више, и то је довољно за ову годину, не само да се стабилизује ситуација већ и да се обезбиједе солидне резерве злата и девиза”, рекао је Лукашенко.

Премијер Бјелорусије Михаил Миасникович је нешто касније потврдио да су преговори с Русијом скоро завршени о два кредита укупне вриједности између шест и 6,5 милијарди долара.

Кремљ је саопштењу само навео да су Медведев и Лукашенко „размијенили мишљења о кључним билатералним питањима”.

Синоћ је руски министар финансија Алексеј Кудрин рекао да ће руски премијер Владимир Путин у четвртак посјетити Минск да дотјера последње детаљеа преговора.

Кудрин је рекао да према прелиминарном плану Русија треба да да Бјелорусији кредит од око три милијарде долара, и то по милијарду долара годишње током наредне три године. Кудрин је рекао и да Бјелорусија треба кроз приватизацију да добије три милијарди долара.

Бјелорусија је последњих неколико мјесеци суочена са великом финансијском кризом, огромним буџетским дефицитом, и топљењем девизних резерви.