Вучуревићу продужен притвор

БЕОГРАД – Суд у Шапцу продужио је притвор ратном начелнику општине Требиње Божидару Вучуревић до 40 дана према захтјеву Хрватске за изручењем, изјавио је његов адвокат Светозар Вујачић.  Притвор је продужен, према образложењу суда, зато што се чека извјештај из Хашког трибунала да су Вучуревића 2002. и 2003. године хашки истражитељи два пута испитивали о […]

четвртак, април 21, 2011 / 14:30

БЕОГРАД – Суд у Шапцу продужио је притвор ратном начелнику општине Требиње Божидару Вучуревић до 40 дана према захтјеву Хрватске за изручењем, изјавио је његов адвокат Светозар Вујачић.

 Притвор је продужен, према образложењу суда, зато што се чека извјештај из Хашког трибунала да су Вучуревића 2002. и 2003. године хашки истражитељи два пута испитивали о околностима у вези са Дубровником и да против њега није покренут поступак.

"Још се чека извештај из Хашког трибунала на околности да ли је вођен поступак против њега 2002. и 2003. године и, ако јесте, да ли је обустављен", појашњава Вујачић и додаје да је шабачки суд тражио од Хага извјештај, као и амбасадор БиХ у Београду Бориша Арнаут.

Вујачић сматра да је Хаг до сада могао да достави тај извјештај, јер не иде дипломатским путем.

"Вероватно неко то кочи. То се може и факсом доставити. Моје је очекивање да то може да буде и данас, а може и 40-ог дана", каже Вујачић, оцијенивши да се у овај случај "дебело умијешала политика".

Вујачић је навео да суд у Шапцу није разматрао захтјев БиХ, те да је притвор искључиво одређен по хрватском захтјеву.

"Судском већу, које је одлучивало, председавала је нико други до сама председница суда, што је по закону, али није уобичајено", рекао је Вујачић.

Он је поновио да је Вучуревић јуче саслушан по захтјеву БиХ, која га терети за злочине у Требињу.

"Оптужница БиХ за сада ће стајати, јер не могу ни да га пусте, нити одреде притвор по њој када стоји хрватска оптужница. Судија је рекао да је ово крајње необична ситуација да једног човека траже две државе", додао је Вујачић.

Ратни начелник општине Требиње Божидар Вучуревић ухапшен је 4. априла у Србији по тужби Хрватске која га терети за гранатирање Дубровника и уништавање културно-историјских споменика. Његово изручење траже и Хрватска и БиХ, која га терети за ратне злочине у Требињу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *