Вучић: Треба нам НАТО да нас чува на Косову

Премијер Александар Вучић поручио је да Србија остаје војно неутрална, али да је НАТО потребан као савезник да штити и чува српски народ на Косову и Метохији. Најављује за 18. фебруар разговоре са представницима ММФ-а, али каже да ће јунски разговори бити кључни. Вучић је на критике које су се појавиле у медијима, због споразума […]

уторак, 16 фебруара, 2016 / 19:21

Премијер Александар Вучић поручио је да Србија остаје војно неутрална, али да је НАТО потребан као савезник да штити и чува српски народ на Косову и Метохији. Најављује за 18. фебруар разговоре са представницима ММФ-а, али каже да ће јунски разговори бити кључни.

Вучић је на критике које су се појавиле у медијима, због споразума Србије са Северноатлантском алијансом и различитим олакшицама за НАТО, узвратио да је реч о политичком лицемерју оних који се бусају као заштитници Косова и Срба на Косову, а нису били у стању "ни џамије да одбране".

Премијер је такође подсетио да је тај споразум потписан за време друге власти, да је потом и ратификован, а да је тек сада постао тема из политичких, а не тобож патриотских разлога.

"Сада је тај споразум тема, а није био када је потписан, јер тема и мета треба да будем ја, а не они који су га потписивали", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да иначе не мисли да је тај споразум лоšш. "Јел’ од НАТО-а тражимо да заштити Србе на северу Косова, а нећемо да му дамо да дође на север Косова? А где сте уопšште видели те НАТО војнике? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да постоје људи који воде рачуна о нашим националним интересима, али који их не воде тако што ће ударати главом о зид, "јер тако никоме, па ни зиду, неће да учине услугу, већ ће да га наруже".

"Немој да држе предавања они који су донели све најгоре и најпогубније одлуке за ову земљу, они који би сутра да врате ову земљу у изолацију и они који би сутра да Србију уведу у неке нове сукобе… Само нека ми не држе предавања, јер морају да нешто науче, ураде, па онда да држе предавања и придике", поручио је Вучић.

"Санда (Рашковић Ивић) је 2008. чувала Косово, а ни џамије у Београду није сачувала", додао је.

Подвукао је и да он Србију неће да уводи у сукобе и ратове ни са ким, те да ће увек и од свакога да је штити.

"Штитићу и њене националне интересе. Штитићу Србе и кад имају резолуцију у УН, иако ми се добар део Владе буни против тога, зато што не знају како ће да оду на кафу код неког амбасадора, па иако имам друге проблеме, ја ћу да изађем и да станем и кажем ‘ово не може’", указао је премијер.

Поручује и да ће исто тако бити и у вези са Унеском, али и када нам "Хрвати проводе једностране санкције".

"И тада, иако има оних чланова Владе који ми кажу ‘немојте да одговарамо истом мером’, ја ћу да кажем: ‘Одговорићемо истом мером и снажније док не повучете своју меру и никакав проблем немам’", рекао је Вучић.

Објаснио је да Србија сноси све трошкове заједничких акција са НАТО-ом, и поновио да је тај споразум неко други потписао, а да он не мисли да је ту нешто лоше за Србију.

Додао је и да је Србија суверена земља која увек и у сваком тренутку може да донесе било какву одлуку.

Каже и да паметном и мудром политиком Влада чува народ на КиМ и да је то кључна ствар, али да нема времена да се бави страначком политиком, па одговара: "Све мислим да народ добро види и препознаје", закључио је Вучић.

"Нећемо се смирити док не уђемо у првих 40 земаља света"

Премијер је рекао да Србија напредује полако али сигурно и стабилно, и поновио да смо изашли из рецесије и да је пред нама пет година раста.

"Успели смо да поправимо пословни амбијент и нећемо се смирити док не уђемо у првих 40 земaља света", рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања у Влади Србије и додао да је незапосленост са 26 смањена на 18 одсто.

Најавио је да ће за два дана имати разговоре са представницима ММФ-а, додавши да ти разговори нису лаки, али да нема шта да им замери.

"Не мислим да су наши противници. Они су нам сарадници и они су ту да нам помогну да би Србија била здравија и успешнија земља", поручио је Вучић.

Упитан за наредну ревизију ММФ-а, рекао је да они очекују и морају да виде још боље резултате у реформи јавних предузећа.

"У јуну ћемо имати више ствари, али рационализацију не можемо да имамо само на папиру, већ морате да покажете одређене резултате. Они су не незадовољни, али морају да виде још боље резултате у реформи јавних предузећа, а ми морамо да понудимо решења за највеће проблеме, а то су РТБ ‘Бор’, ‘Ресавица’ и предузећа која и даље имају заштиту државе", рекао је Вучић.

Додао је да Светска банка више брине о реструктурирању јавних предузећа, а ММФ је ту да чује ставове Светске банке.