Вучановић: Котор Варош има више запослених него прије рата

Општина Котор Варош тренутно има 6,5 одсто више запослених ставновника него што их је било прије рата и то Котор Варош чини општином са најмањом стопом незапослености у БиХ, рекао је Далибор Вучановић, предсједник ове општине на данашњој конференцији за медије у Бањој Луци. Представници општине обратили су се медијима поводом Бикон плус признања, које […]

среда, 2 априла, 2014 / 17:05

Општина Котор Варош тренутно има 6,5 одсто више запослених ставновника него што их је било прије рата и то Котор Варош чини општином са најмањом стопом незапослености у БиХ, рекао је Далибор Вучановић, предсједник ове општине на данашњој конференцији за медије у Бањој Луци.

Представници општине обратили су се медијима поводом Бикон плус признања, које је општина Котор Варош добила за стварање повољног привредног амбијента у јединицама локлане самоуправе ради привлачења страних инвестиција.

– Сваки дан отварамо нова радна мјеста, а у посљедње двије године дневно се запошљавало више од једног радника – рекао је Вучановић.

Вучановић се похвалио да су два привредна субјекта из Котор Вароши награђена на избору најуспјешнијих привредника РС што је још један доказ доброг привредног амбијента у овој општини.

Котор Варош тренутно има има 4.500 запослених, а према првим резултатима посљедњег пописа становништва општина има 22.000 становника.

– Имамо 2,3 радника ‘на једног пензионера’ – објаснио је Вучановић и додао да буџет општине износи 6,5 милиона КМ.

Икс-фактор: Таксе и накнаде на рате, али ништа без разговора

Одговарајући на питање новинара о факторима који су допринијели да општина буде препозната као успјешна, Вучановић је издвојио да општина даје првиредницима да таксе и надокнаде плаћају на рате, убрзано је издавање дозвола, а циљ је да се још убрза. Такође, издвојио је да помаже чињеница да РС има најјефтинију електричну енергију у региону, а Котор Варош квалификовану радну снагу.

– Ипак, без обзира на све, са људима који покажу интерес да покрену неки посао у општини мора се даноноћно разговарати. Није довољно само да им на папиру покажете услове које им нудите, јер треба их одвести на терен показати, разговарати, убјеђивати, како би видјели да вам је стварно стало да се посао покрене – каже Вучановић.

Он напомиње да је инфраструктура главни проблем општине, а да је побољшању ситуације доста помогла изградња пута Теслић-Котор Варош, па се у К. Варошу надају да ће им бити још боље када се доврши реновирање саобраћајнице Котор Варош-Кнежево јер ће најкраћи пут од Бање Луке до Сарајева водити управо туда.

Довршавање канализационе и водоводне инфраструктуре Котор Варош планира уз помоћ Владе РС, а изградња колектора за отпадне воде мораће сачекати средства из ИПА фондова ЕУ.

У Котор Варошу за сада послују фирме из Италије и Њемачке као и многи домаћи привредници, а постоји још компанија које су исказале интерес за улагање.

Коалиција СНСД и СДС

– Више од 47 % одлука у Скупштини Општине Котор Варош донесено је једногласно и немамо проблема страначким и коалиционим трвењима – рекао је Вучановић за Фронтал.

Иначе, владајућу скупштинску коалицију у овој општини чине Вучановићев Савез независних социјал-демократа и Српска демократска странка.Оставите одговор