Војни удар у Малију

Одметнути припадници војске Малија обратили су се нацији путем телевизије и саопштили да су преузели контролу над земљом, неколико часова послије напада на пресједничку палату. Портпарол побуњеника рекао је да ће Устав бити суспендован, а државне институције распуштене. Војна побуна почела је јуче, када су се одметнути припадници оружаних снага сукобили са војском лојалном властима. […]

четвртак, 22 марта, 2012 / 07:03

Одметнути припадници војске Малија обратили су се нацији путем телевизије и саопштили да су преузели контролу над земљом, неколико часова послије напада на пресједничку палату.

Портпарол побуњеника рекао је да ће Устав бити суспендован, а државне институције распуштене. Војна побуна почела је јуче, када су се одметнути припадници оружаних снага сукобили са војском лојалном властима.

Побуњеници наводе да од власти нису добили довољно оружја за борбу против побуне припадника етничке заједнице Туарега, пренио је Би-Би-Си.

Они су јуче заузели државни радио и телевизију у главном граду Бамаку и прекинули емитовање програма.

Послије неколико сати пуштања традиционалне музике и плеса из Малија, група војника појавила се на екрану рано јутрос потписана као "Комитет за обнову демократије и државе".

Портпарол побуњеника, представљен као поручник Амаду Конаре, рекао је да су они окончали "неспособан режим" предсједника Амадуа Туамија Туреа.

Конаре је осудио "неспособност" власти у "борби против тероризма" и рекао да ће војници предати власт демократски изабраној влади.

Предсједник Туре још није реаговао на ове догађаје.

Немири су почели јуче док је министар одбране обилазио војне касарне сјеверно од главног града. Војници су почели да пуцају у ваздух током инспекције, послије чега је појачано обезбјеђење око предсједничке палате.

Трупе које су незадовољне начином на који власти сузбијају побуну Туарега наводно се противе преговорима са побуњеницима.

У Бамаку је јуче одјекивала снажна паљба, а оклопна возила су покушала да заштите предсједничку палату. Пуцњава се чула и током ноћи.