Влајкијев поучак Турској о уважавању Српске

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки изјавио је данас да Турска траба да има деликатан и диференциран приступ према БиХ и да уважава државотворне и цивилизацијске специфичности Републике Српске, уколико жели да се БиХ одржи. "Није добро правити политичке и економске савезе на национално-вјерским принципима. Заједничка прошлост, која је за Турску била просвјетитељска, а за Србе […]

уторак, 16 септембра, 2014 / 15:16

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки изјавио је данас да Турска траба да има деликатан и диференциран приступ према БиХ и да уважава државотворне и цивилизацијске специфичности Републике Српске, уколико жели да се БиХ одржи.

"Није добро правити политичке и економске савезе на национално-вјерским принципима. Заједничка прошлост, која је за Турску била просвјетитељска, а за Србе и Хрвате, окупациона, не може бити једини темељ наших односа, јер овдје егзистирају двије цивилизације – исламска и хришћанска", саопштено је из кабинета потпредсједника Српске након састанка са турским амбасадором у БиХ Џихадом Ергинајем.

Влајки се позитивно изразио о економској сарадњи и истакао да Турска, као економски и политички моћна земља, може помоћи БиХ инвестицијама и да турско инвестирање треба да буде равномјерно и политички неусловљавано.

"За интензивнију сарадњу, нажалост, и даље постоје неке препреке идеолошке природе. Срби, који су били пет вијекова под влашћу Отоманске империје, зазиру од честих, неодмјерених изјава појединих политичара у Сарајеву и Анкари које доживљавају као неоотоманску експанзиону политику", наводи се у саопштењу.

Влајки је јуче разговарао са турским амбасадором.0 КОМЕНТАРА

 1. Господине Влајки, вама свака част, знам да мислите оно што говорите, све сте у праву.

  Свака ваша ријеч коју говорите задњих година је истинита.

  Пошто сте подпредсјеник Сроске морам да кажем како државотворну политику и витални национални интерес српског народа и свих грађана Српске кроз политику Караџића, Шаровића,Поплашена, Чавића, Јелића и Додика разумијем у потпуности.

  Сваког од тих предсједника, цијенио их ја или не, обиљежило је тешко вријеме, свако од њих носи по мени позитиван историјски крст у датом моменту.

  Има нас Срба родољуба професоре Влајки који бдијемо даноноћно над српским интересима, ни једне секунде не помишљајући зло нашим комшијама Хрватима, Муслиманима и осталим грађанима Српске и БиХ.

  Значи нисте једини.

  Ви желите добро то је сигурно, као што је сигурно да вам није нигдје било љепше као са Србима.

  Ваш допринос Српској и свим народима на овим просторима по мени би већи био кад би ишли као интелектуалац по свијету и причали истину.

  Ако то не упали, онда вам као хрвату и хуманисти који је члан Европске уније не преостаје ништа друго него да се за интерес хрватског,српског и осталих народа које искрено волите, жртвујете на неки начин у сред рецимо Париза, Рима, Берлина, или Брисела.

  Наравно да вам слиједи заслужено мјесто у срцу српског народа, нека улица и ако се ја будем питао у алеји великана у Бањојлуци, алеји која још није направљена, али ће бити.

  За остале народе не знам, мада мислим да би ту хуману гесту цијенили.

 2. Гдје се ђедоше што рекли наши стари спасиоци Српске на основу мог скромног размишљања?

  Оне који су овом филозофу дали паре да нас брани разумијем да се не оглашавају, не разумијем наше спасиоце и критичаре овог спасиоца, што они ћуте?

  Напишите сад п*чке нешто против Еколошке партије и Лазаревића ако смијете од ментора.

  П.С. Нисам ни почео кампању за опште добро, можете мислите кад правда почетком октобра буде на дневном реду шта ће бити?

  Поздрав.