Влада РС и НН: Празнична прича о пражњењу буџета

Не само да је Влада РС давала новац пореских обвезника медијима, мимо конкурса и за измишљене пројекте, него неки од тих пројеката нису уопште ни покренути ни завршени.

понедељак, 26 децембра, 2011 / 14:23

Пише: Жељко Свитлица

У току 2011. године разноразним одлукама Владе РС НИГД "Дневне независне новине" добиле су укупно 520.000 КМ из буџета Републике Српске, по основу субвенција медијима, обичаја који је влада увела прошле године. Први износ од 150.000 КМ "НН" су добиле за пројекат дистрибуције својих штампаних издања у Србији. Други износ, 225.000 КМ додијељен је за пројекат "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова".

Трећа донација дошла је за потребе отварања дописништва Независних у САД, у износу од 95.000 марака. Опет није јасно чему таква одлука, уколико је Влада РС надлежна за националну новинску агенцију која је кичма информативе у Српској, а њој не отвара дописништво у Америци. Посљедње што знамо је да су "НН" за свој избор "Личност године" из буџета добиле 50.000 КМ.

Пројекти, скоро па стратешки

Крајем августа, када су "Независне" добиле поменутих 225.000 КМ за пројекат "Истраживања баријера…", дневни лист "Глас Српске", који је у истом власништву као и "НН", добио је 210.000 КМ.

"Глас Српске" је свој пројекат "Истраживање ставова јавности о стању у друштву и повјерењу у институције власти РС" одрадио "поштено". Ангажована је агенција за истраживање јавног мњења, "Ипсос стратеџик маркетинг", и седам дана смо имали вијест о томе колика је популарност домаћих политичара и функционера међу грађанима. Резултати уопште нису битни, иако је "Глас" и ту поштено испунио очекивања оних чија рука им је дотурила наш буџетски новац.

Оно што није испуњено, то је обавеза да се наведу методе истраживања јавног мњења, а о цијени да не причамо. Јер јасно је да је 210.000 КМ далеко већа цифра него што је потребно за такво истраживање. Питања – Зашто Влада РС плаћа буџетским новцем истраживање о томе шта јавност мисли о њој и другим политичарима? Зашто, ако већ ту бесмислицу прави, не плати директно агенцију, а не дневне новине? – остаће одговорена негдје у смс порукама премијера РС, Александра Џомбића и ко зна кога.

За разлику од "Гласа Српске", о поменутом пројекту "НН" – "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова" – ништа нисмо чули у медијима, а сав јавашлук и бахатост власти и њихових медијских сарадника види се по томе што је 225.000 КМ дато за пројекат за период 1.1.-30.09.2011. године, а одлука о додјели средстава има датум 18.08.2011. Тачније, тај пројекат је морао бити завршен до краја септембра. Подсјетимо, 30. августа, уредник у "Независним", Драган Јеринић изјавио је Фронталу да се "пројекат састоји од неколико фаза, а прво ће се радити истраживање података па затим анализа и презентовање истих у оквиру пројекта".

Данас је крај децембра и крај године

Овдје се постављају питања : Зашто влада РС даје новац дневном листу да истражује административне баријере за регистрацију привредних друштава? Исто тако, сутра ће можда "НН" добити новац, рецимо, за истраживање утицаја недостатка падавина у новембру, на популацију гљива на источним падинама Козаре или нешто слично.

На наше питање о пројекту, послату на адресу уредништва "НН" прошле недеље, нико још увијек није одговорио, па сматрамо да пројекат уопште није уређан. Рачунало се, оправдано, на на нашу кратку памет и склоност забораву.

Забава и Деда Мраз

Свима је јасно да се око 500.000 КМ релокацијом могло преусмјерити за помоћ онима којима је најпотребнија, али у том случају, не би било потребе да се праве помпезне и скупе донаторске вечере на којима се сакупи таман толико новца – колико "НН" добију од Владе тек онако.

Ми имамо још један приједлог – "Независне новине" су могле, имају довољно ресурса за то, почети издавати један научно-попиларни часопис (као "Политикин забавник" нпр), и да их Влада субвенционише за такав пројекат. Пошто би такав часопис обрађивао разне теме, било би прилике да се као сарадници ангажују наши напредни студенти, истраживачи, научници из АНУРС, све у корист популаризације радозналости и науке.

То је само један примјер како се могу ангажовати средства и људи, а за добробит друштва. Предуслов је да свако ради свој посао и да трошимо домаћински.

А онда можда не би било потребе за "институцијом Деда Мраза".2 КОМЕНТАРА

  1. То се само у код нас може да деси, приватне новине, које имају једног власника, добијају субвенције од државе веће него што су добијале кад су биле државне. Уз то сам сигуран да се није исплатио фенинг за куповину Гласа.