19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Бразил престигао Британију на шестом мјесту највећих економија свијета

Бразил је свргнуо Велику Британију са шестог мjеста највећих економија у свијету, показују најновији подаци. Тако први пут када је ријеч о глобалном економском богатству Велика Британија заостајеЊза неком од јужноамеричких нација. Сједињене Америчке Државе, Кина, Јапан, Њемачка и Француска заузимају првих пет мјеста. Бразил је постао један од највећих генератора глобалне економије. Бразил је […]

понедељак, 26 децембра, 2011 / 15:37

Бразил је свргнуо Велику Британију са шестог мjеста највећих економија у свијету, показују најновији подаци.

Тако први пут када је ријеч о глобалном економском богатству Велика Британија заостајеЊза неком од јужноамеричких нација. Сједињене Америчке Државе, Кина, Јапан, Њемачка и Француска заузимају првих пет мјеста.

Бразил је постао један од највећих генератора глобалне економије. Бразил је највећа земља у Латинској Америци, његова економија је порасла због огромних резерви природних ресурса, а биљежи брз раст богатства средње класе.

ЛИСТА НАЈВЕЋИХ ЕКОНОМИЈА СВИЈЕТА
1. САД
2. Кина
3. Јапан
4. Њемачка
5. Француска
6. Бразил
7. Велика Британија
8. Италија
9. Русија
10. Индија

У исто вријеме, Велика Британија покушава да се исчупа из канџи националног дуга и недостатка банкарских кредита. И поред тога, Британци ће и даље живјети боље и уживати виши стандард него већина Бразилаца, али стручњаци кажу да 203 милиона становника даје огромну економску моћ.

– Бразил је престигао Велику Британију прије свега због огројмног економског потенцијала људи који тамо живе – каже Питер Слоу, бивши савјетник британске владе за економску политику.

Осим тога, тврди он, Бразил се ослања на низ природних ресусрса, укључујући злато и сребро, нафту и минерале из Амазона.

За разлику од Велике Британије, бразилска економија није погођена проблемима еврозоне. У земљи на чијем челу се налази Дилма Русеф је такође и стабилна политичка ситуација и самим тим веома је привлачна за инвеститоре.

Предсједница Бразила Дилма Русеф успијева да земљу држи изнад површине.

Бразил је током 20. вијека био на удару војних диктатура, а цивилна контрола успостављена је 1985. године. Демократија која је успостављена у тој држави такође страним инвеститорима пружа мир. Доктор Слоу зато каже да ће за разлику од Кине, већина инвеститора похрлити у Бразил.

– То је нека врста гаранције да земљу у дужем временском периоду неће потрести грађански немири који су неминовност у једном тренутку када је ријеч о Кини – тврди он и додаје да је већина ресурса смјештена у амазонском басену.

Велику Британију на седмо мјесто највећих свјетских економија гурнула је економска криза која и даље траје, криза еврозоне и трговинских односа на континенту, а такође је у посљедње вријеме у веома лошим односима с Француском.

Иако исти подаци говоре да се Француска налази испред Британије. Стручњаци који су радили ово истраживање предвиђају да ће Британија до 2020. године претећи Француску. Подаци такође говоре да ће Британија тада бити на осмом мјесту, једном испред Француске, а два иза мјеста иза Бразила.Оставите одговор