Влада наставља отплату кредита

Премијер Републике Српске (РС) Александар Џомбић изјавио је данас да су га синдикати "Жељезница РС" увјерили да желе приступити реструктурисању предузећа, што значи да ће Влада РС наставити отплаћивати кредите предузећа и истакао да је до сада отплаћено 16 милиона КМ, а да ће ове године отплатити још 10 милиона КМ. Влада РС је, објаснио […]

среда, 16 фебруара, 2011 / 17:00

Премијер Републике Српске (РС) Александар Џомбић изјавио је данас да су га синдикати "Жељезница РС" увјерили да желе приступити реструктурисању предузећа, што значи да ће Влада РС наставити отплаћивати кредите предузећа и истакао да је до сада отплаћено 16 милиона КМ, а да ће ове године отплатити још 10 милиона КМ.

Влада РС је, објаснио је Џомбић, преузела обавезу да пружи подршку за задужења "Жељезница РС" и исплате 40 одсто дуговања од 21 милион КМ, односно око девет милиона КМ, да би се имириле обавезе из претходног периода.

"То значи да смо у смислу чишћења биланса, односно књижења губитака на терет капитала, спремни да извршимо докапитализацију `Жељезница` у износу наших потраживања и омогућимо ликвидност предузећа за наредни период. Сви заједно, са руководством и синдикатима, морамо да се одредимо у ком правцу би се предузеће развијало и на који обим услуга треба да се усмјери у наредном периоду", рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да "Жељезнице" у теретном саобраћају остварују добит, а губитак у путничком, због чега је битно одредити се према интензитету тог саобраћаја и како покрити губитак у наредном периоду.

"Сви смо сагласни да се приступи изради новог правилника о систематизацији, да се утврди квалификованост и евентуални вишак радника", каже Џомбић.

Џомбић је навео да постоји кредит од 16 милиона КМ, који би служио за поправку локомотива и неопходне сервисе.

"Претходно су `Жељезнице` од Владе тражиле гаранцију да би расписале тендер и изабрале неког од извођача. Сада су тражиле да ми и даље гарантујемо за тај кредит, а да се сервис изврши у сопственим радионицама, што је чак и повољније", напоменуо је предсједник Владе РС.

Џомбић је рекао да су "Жељезнице" на корак до стечаја, да њихов акцијски капитал износи око 250 милиона КМ, од чега је 148 милиона КМ акумулираног губитка, те напоменуо да је ријеч о наслијеђеним проблемима које трају годинама.

Он је навео да је сваке године евидентан додатни губитак од 20 милиона КМ, а потраживања износе 13 милиона КМ.

"Дуговања износе око 113 милиона КМ, дугорочне обавезе око 150, а краткорочне обавезе су око 60 милиона КМ. Са становишта анализе биланса, то је једна, врло тешка, ситуација. Али, добио сам јуче увјеравања од свих синдиката да сви они желе, веома озбиљно, да приступе реструктурисању предузећа и да се направи заокрет у функционисању `Жељезница`", навео је Џомбић.

Он је рекао да ће "Жељезнице" отићи у стечај, ако се настави радити као до сада.Оставите одговор