Ван Орден: Хрватска нам није потребна у ЕУ

Члан Европског парламента Џефри ван Орден сматра да Хрватска, која је деценијама била плодно тло за организовани криминал и корупцију на највишем политичком нивоу, нема шта да ради у Европској унији. Ван Орден се у свом говору пред пленумом Европског парламента у Стразбуру, до кога је дошао хрватски портал "Индеx", директно окомио на владу Јадранке […]

среда, фебруар 16, 2011 / 17:01

Члан Европског парламента Џефри ван Орден сматра да Хрватска, која је деценијама била плодно тло за организовани криминал и корупцију на највишем политичком нивоу, нема шта да ради у Европској унији.

Ван Орден се у свом говору пред пленумом Европског парламента у Стразбуру, до кога је дошао хрватски портал "Индеx", директно окомио на владу Јадранке Косор, оптуживши премијерку и њен кабинет да избјегавају важне правосудне реформе и обрачун с корупцијом.

Ван Орден се дотакао цензуре у хрватским медијима, што Европа очигледно доживљава као врло озбиљан проблем.

"Било би жалосно да приступни процес постане само формалност, која зависи искључиво о субјективном политичком хиру. Тако би се поставио врло лош примјер и за друге земље које се кандидују за чланство, као и за постојеће чланице, а и озбиљно би се довео у питање међународни кредибилитет ЕУ", рекао је Ван Орден, који у Европском парламенту представља Конзервативну странку британског премијера Дејвида Камеруна.

Наоружан чињеницама о ситуацији у којој се Хрватска данас налази, Ван Орден се у свом говору дотакао највиших званичника оптужених за корупцију – Иве Санадера, Берислава Рончевића и Дамира Поланчеца.

"Неки ово можда гледају као доказ антикорупцијске борбе у Хрватској – али ове чињенице заправо само указују на дубину обољења с којим се Влада једва позабавила", каже Ван Орден, који тврди да се не може говорити о било каквим резултатима антикорупцијске борбе све док судови не почну доносити правоснажне пресуде.

Он је додао да је хрватско судство посебна прича.

"Хрватска, земља од 4,5 милиона људи, пати под теретом од готово милион заосталих судских случајева међу којима је велик број случајева повезан с проблемом власничких права", навео је он.

Угледни европарламентарац, у чијој биографији стоји и да носи чин генерала, да је као стручњак за безбједност "окупирао" извршну позицију у сједишту НАТО савеза у Бриселу и да је био члан Европске комисије задужен за спољну и безбједносну политику, поентирао је тврдњом да је управо "раширена корупција у политици и правосуђу довела до неуспјеха у обрачуну с организованим криминалом који је директно повезан с Балканском рутом".

Посебно се Ван Орден у свом говору дотакао стања у хрватским медијима, с нагласком на ХРТ. Исто као и недавно његов колега Џорџ Хелмер, Ван Орден је упозорио да су новинари на јавној телевизији присиљени дјеловати под изразитим политичким притиском.

"Хрватска влада недавно је на јавној телевизији ХРТ отказала независне емисије које су се бавиле проблемима корупције", каже Ван Орден, који је без устручавања директно прозвао премијерку Јадранку Косор за уплитање у уредничку политику на Присављу.

Његов говор, може се чути у Бриселу, посебно је снажно одјекнуо у земљама са снажном традицијом владавине права попут Уједињеног Краљевства, Холандије и нордијских земаља.Оставите одговор