Влада и предсједник Јемена поднијели оставку

Влада и предсједник Јемена Абдрабух Мансур Хади поднијели су вечерас оставку усред напете ситуације са шиитским побуњеницима познатим као Хути, саопштили су јеменски званичници, а преноси Би-Би-Си (ББЦ). Овај потез је услиједио само дан након што су влада и Хути постигли пробни мировни споразум у циљу окончања вишедневних нереда, наводи Си-Ен-Ен (ЦНН). Вијест о оставци […]

четвртак, 22 јануара, 2015 / 22:57

Влада и предсједник Јемена Абдрабух Мансур Хади поднијели су вечерас оставку усред напете ситуације са шиитским побуњеницима познатим као Хути, саопштили су јеменски званичници, а преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Овај потез је услиједио само дан након што су влада и Хути постигли пробни мировни споразум у циљу окончања вишедневних нереда, наводи Си-Ен-Ен (ЦНН).

Вијест о оставци предсједника Јемена објављена је убрзо након што је званичник јеменске владе саопштио да је премијер Калед Махфуд Абдулах Бахах поднио оставку, као и цијели његов кабинет.

Администрација је формирана у новембру у оквиру споразума у чијем су постизању посредовале Уједињене нације, подсећа Би-Би-Си.

Наоружани Хути и даље снажно држе под контролом престоницу Сану и као таоца држе помоћника предсједника кога су отели прошле недеље.

Они су раније обећали да ће се повући са кључних положаја око предсједничке палате и резиденције предсједника Хадија, закључује Би-Би-Си.

Хути, који чине око 30 одсто становништва Јемена, прошлог септембра су заузели велике дијелове територије те државе, укључујући главни град Сану.

Претходних дана Хути су отели шефа Хадијеве канцеларије како би, како су саопштили, спријечили планирани састанак о новом Уставу који предвиђа подјелу земље на шест федералних региона.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *