Више од 30 одсто нелегалног оружја у ЕУ потиче с Балкана

Илегална трговина борбеним оружјем у Француској и земљама ЕУ релативно је ограничена, али 30 одсто те врсте наоружања потиче са западног Балкана, наведено је у извјештају Регионалне канцеларије амбасаде Француске за борбу против организованог криминала. Оружје с Балкана појавило се на тржишту Француске и ЕУ по завршетку сукоба у бившој Југославији 1990-их, после којих је […]

недеља, фебруар 24, 2013 / 12:25

Илегална трговина борбеним оружјем у Француској и земљама ЕУ релативно је ограничена, али 30 одсто те врсте наоружања потиче са западног Балкана, наведено је у извјештају Регионалне канцеларије амбасаде Француске за борбу против организованог криминала.

Оружје с Балкана појавило се на тржишту Француске и ЕУ по завршетку сукоба у бившој Југославији 1990-их, после којих је у региону остала велика количина неутрошеног наоружања.

„Оружје (на француском тржишту) потиче из свих земаља западног Балкана, највише из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије”, рекао је дипломата координатор Регионалне канцеларије Сирил Бомгартнер.

Према подацима француских власти, у тој земљи је од 2005. године вођено 46 судских поступака због трговине оружјем, које је у 14 случајева потицало с Балкана, а међу осумњиченима су били држављани Србије, Хрватске, Црне Горе, БиХ и Словеније.

Бомгартнер је објаснио да је ријеч о разорном оружју, које се користи на бојиштима, попут базука, ракетних лансера, аутоматских пушака типа „калашњиков” или „узи”, бомби и експлозива.

У оптицају је старије оружје, преостало из времена сукоба у бившој Југославији, као и оружје украдено из легалних складишта и фабрика, мада има и оног произведеног у илегалним фабрикама, рекао је Бомгартнер.Оставите одговор