Венеција: Буде се духови републике, тражи се независност

Активисти покрета за независност Венеције одржаће данас велики митинг са којег ће бити затражено што хитније одржавање референдума на којем би се грађани изјаснили о отцјепљењу од Италије. Новоформирани покрет “Индипендеца Венета” саопштио је да се очекује да ће се неколико хиљада људи доћи на митинг инспирисан сепаратистичким тежњама Шкотске и Каталоније. Окупљени ће се […]

субота, октобар 6, 2012 / 21:45

Активисти покрета за независност Венеције одржаће данас велики митинг са којег ће бити затражено што хитније одржавање референдума на којем би се грађани изјаснили о отцјепљењу од Италије.

Новоформирани покрет “Индипендеца Венета” саопштио је да се очекује да ће се неколико хиљада људи доћи на митинг инспирисан сепаратистичким тежњама Шкотске и Каталоније.

Окупљени ће се гондолама возити преко Великог канала да би послали “поруку о независности” у сједиште регионалне владе у покрајини Венето.

Британски дневник “Дејли телеграф” пише да ће ове тежње покрета “Индипенденца Венета” највјероватније наићи на отпор Рима, али активисти желе да нова држава заузима сјевероисток Италије у којем су Венеција, регион Венето и дијелове Ломбардије, Трентина и Фриули-Венеција Ђулије.

Према резултатима недавних анкета, међу житељима Венеције, који говоре другачијим дијалектом и осјећају се географски и културно удаљени од остатка земље, распрострањена је подршка за независност.

Према анкети, коју је водила “Коријере дела Сера” у септембру 80 одсто испитаних је за независност Венеције. И у анкети дневника “Газетина” потврђена је подршка за независност, али нешто мања од 70 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *