Велики проблем ЕУ је корупција

Убједљива већина грађана ЕУ корупцију види као велики проблем, како на националном нивоу тако и на нивоу ове организације, показује анкета Евробарометра Европске комисије. Према анкети Евробарометра, коју је објавила Европска комисија, 74 одсто грађана ЕУ сматра да је корупција велики проблем на свим институционалним нивоима, а 73 одсто испитаних сматра да су организације ЕУ […]

четвртак, фебруар 16, 2012 / 22:39

Убједљива већина грађана ЕУ корупцију види као велики проблем, како на националном нивоу тако и на нивоу ове организације, показује анкета Евробарометра Европске комисије.

Према анкети Евробарометра, коју је објавила Европска комисија, 74 одсто грађана ЕУ сматра да је корупција велики проблем на свим институционалним нивоима, а 73 одсто испитаних сматра да су организације ЕУ корумпиране.

То је нешто мањи проценат него прије двије године /78 односно 76 одсто/, али ипак показује да ни демократске институције појединих држава, ни власти у Бриселу нису успјеле да ојачају повјерење грађана у свој рад.

Напротив, 47 одсто испитаних вјерује да се корупција посљедњих година повећала, а 68 одсто њих сматра да нема довољно транспарентности у раду институција, преноси "Дојче веле".

Ако би требало да се обрате некоме коме вјерују у жељи да раскринкају корупцију, онда је то најприје полиција.

Послије полиције, уз релативно пристојан размак, слиједе правосудни органи, иако се и њима у доста земаља приписује склоност корупцији.

Најгоре су прошли политичари, јер само мали број грађана ЕУ вјерује да њихове владе или институције у Бриселу могу да ефикасно сузбију корупцију.

То је занимљиво, прије свега зато што је велика већина испитаних изразила увјерење да су њихове владе надлежне за борбу против корупције.

Ту се види принципијелна вјера у државу, јер само 12 одсто испитаних сматра да друге организације могу имати успјеха у антикорупцијској борби. То је истовремено и лоше по невладине организације у чију компетенцију у таквој борби вјерује само девет одсто испитаних.

Посебно критични према институцијама ЕУ били су испитаници у Аустрији и Њемачкој – 81 одсто Нијемаца сматра да је Европска унија корумпирана, а исто мишљење има чак 87 одсто Аустријанаца.

Када је ријеч о ставу према сопственој земљи, најкритичнији су Грци – 98 одсто њих је убијеђено да им је држава корумпирана.

Најбоље мишљење о својој земљи имају Данци – само 19 одсто њих сматра да им је власт подмитљива. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *