Варгас Љоса на аргентинском сајму књига и поред протеста

Нобеловац Марио Варгас Љоса захвалио је аргентинској предсједници што је спријечила аргентинске интелектуалце да му забране обраћање на сајму књига, јавио је данас АП. Перуански писац рекао је да се нада да ће инсистирање на слободи израза предсједнице Кристине Фернандес бити „заразно” у Аргентини и да ће њене присталице поштовати право свих на слободу говора, […]

субота, април 23, 2011 / 19:29

Нобеловац Марио Варгас Љоса захвалио је аргентинској предсједници што је спријечила аргентинске интелектуалце да му забране обраћање на сајму књига, јавио је данас АП.

Перуански писац рекао је да се нада да ће инсистирање на слободи израза предсједнице Кристине Фернандес бити „заразно” у Аргентини и да ће њене присталице поштовати право свих на слободу говора, укључујући и опозиционе медије.

Варгас Љоса је жестоки заговорник личних и економских слобода и критичар политике владе предсједнице Фернандес.

Његовом присуству на аргентинском сајму књига успротивили су се интелектуалци блиски власти, као и државни службеници незадовољни његовим критикама.

Варгас Љоса је захвалио Фернандесовој која је интервенисала и спречила организаторе сајма да му забране наступ.

У синоћњем говору, Варгас Љоса је навео да су књиге „увијек будиле љубомору међу непријатељима слободе који вјерују да су они власници апсолутне истине”.

У Аргентини је у току велика дебата о томе ко представља већу пријетњу слободи говора – приватне медијске корпорације или државни медији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *