Вампири чувајте се!!!

Каблови. Имамо разне: продужне, оптичке, за воду, струју, плин, двофазне и трофазне, али ови су јединствени. Пише: Сузана Маџарић Каблови, село удаљено од центра Челинца 14км а карту плаћамо 2.90КМ. Захваљујући честим изборима и асфалт је стигао у Каблове, али ипак касно пошто је велики број становника одселио у Челинац, Италију и ко зна гдје. Каблови, […]

четвртак, април 21, 2011 / 06:00

Каблови. Имамо разне: продужне, оптичке, за воду, струју, плин, двофазне и трофазне, али ови су јединствени.

Пише: Сузана Маџарић

Каблови, село удаљено од центра Челинца 14км а карту плаћамо 2.90КМ. Захваљујући честим изборима и асфалт је стигао у Каблове, али ипак касно пошто је велики број становника одселио у Челинац, Италију и ко зна гдје. Каблови, а и друга села – данас када би сви некако у Бања Луку, а млади људи се стиде рећи одакле су и пази молим те да су видјели краву уживо.

Ништа није црно – бијело па ни ово, не треба људе кривити него размислити због чега су отишли. Село без заштите државе не може опстати, па је тако Аутопревоз Бања Лука прије рата имао линију Каблови – Челинац, а сада је наравно нема, немају када они горе о томе да размишљају. И не смета народу ни ова цијена карте, кажу ваљао им је тај приватни превоз више него ико, држава тада на њих није мислила.

Мора се?!

Оно што човјека држи на селу је инфраструктура (вода, струја, телефон…) а љети често славину не вриједи одвртати. Поред ових примарних потреба сељак ће остати на селу ако зна да се његов рад цијени, да ће неко заштитити његову производњу, субвенционисати и истицати колико је она важна за привреду земље.

Мора сељак знати гдје ће пласирати оно што произведе. Мора имати гдје дијете послати у школу, мора имати чиме позвати ветеринара и споменути му мора доћи истога дана, не може Шаренка чекати до сутра.

Мора имати гдје отићи доктору, барем притисак да измјери, од живота му често скаче. Мора се осјетити поштованим и цијењним, сачувати уздигнуту главу на повијеним леђима да би то могао пренијети на своје потомке и да би они остали на огњишту.

Не могу да се не сјетим ријечи једног мога пријатеља који каже: "Ееее Швабо би наплатио само да прођеш кроз овакву љепоту…". А наши политичари се сјете села и сељака само пред изборе, окрену нешто на ражњу, мало запјевају и тиме хоће да покажу како су народски људи само ви лијепо гласатје па се видимо за четири године.

И откуд мени овај наслов?!

Па обрех се у Кабловима са братом, садимо бијели лук. Није нешто велика површина, али покушаћемо. Играћемо на карту да је домаћи бољи од кинеског, што сигурно и јесте. Па још у производњи имамо и дипломираног инжењера пољопривреде, моју маленкост, али нисам ја ту због тога него добро знам са мотиком још од дјетињства.

И шта са нама кукавним инжењерима? Има нас ко кромпирове златице, али то се мало ко пита. Битно је да се плаћају школарине, купују књиге…


Нема села, привреде, пољопривреде; па ни мјеста за нас, немогуће је да се сви угурамо у образовни систем, институт и које какве агенције али и даље нико неће да преиспита уписну политику, а ни ниво знања који носимо.

Сада ми дође јако жао, ако овај мој лук дјелује само на вампире, пошто ми је потребнији за хомо сапиенсе. Нешто су ми све крволочнији, не зна човјек како да се бори.

Ех, ти каблови!

И док ово пишем зове ме ујна из родне ми груде Брезичана, опет општина Челинац. Каже, нешто јој нестаје струје, само код нас кући. Храни пилиће, а без сијалице им хладно и не могу да једу.

Назове Електро Челинац, људи лијепо дођу и поправе, али кажу није то баш неко ријешење, требало би од куће до бандере, умјесто жице, ставити кабл. Пита ујна када ће то да буде, да би добила одговор како од тога нема ништа.
Каже радник – пропали смо (електро).

Па ти ујна најбоље купи кабл! Али многи би радије њиме да се објесе него да доводе струју кући, пошто ионако имају главобољу када им дође рачун. Мили боже, чиме ту струју платити?

…било да иде кроз жицу, било кроз кабл?!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *