Вацлав Клаус: Славље за посљедњи дан на власти

Око 300 људи окупило се спонтано испред резиденције чешког предсједника Вацлава Клауса, како би прославили његов посљедњи дан на положају шефа државе. Окружени полицијом, демонстранти, односно Клаусови противници, дошли су до Карловог моста гдје су запалили лутку са његовим ликом и бацили је у Влтаву, што је пропраћено аплаузом. Клаус је изабран за предсједника 2003. […]

петак, 8 марта, 2013 / 09:44

Око 300 људи окупило се спонтано испред резиденције чешког предсједника Вацлава Клауса, како би прославили његов посљедњи дан на положају шефа државе.

Окружени полицијом, демонстранти, односно Клаусови противници, дошли су до Карловог моста гдје су запалили лутку са његовим ликом и бацили је у Влтаву, што је пропраћено аплаузом.

Клаус је изабран за предсједника 2003. године и био је на дужности два мандата по пет година.

Окупљени су се испред Прашког дворца наругали и добро познатом инциденту од прије двије године, односно видео-снимку који је објавила чешка телевизија, на коме се види како Клаус краде пенкало током конференције за новинаре са чилеанским предсједником Себастијаном Пињером.

Окупљени су особи која је носила маску са ликом Клауса поклањали пенкала, како би подсјетили на овај инцидент, као и нарцисе, симболе његове ароганције.

У оквиру прославе одласка предсједника са власти, у Прагу и другим градовима биће одржани бројни концерти.

Клаус, коме је јуче био посљедњи дан на положају шефа државе, својим екстремним ставовима о Европској унији, правима хомосексуалаца и глобалном отопљавању подијелио је јавност током два мандата на власти.

Многи Чеси су му замјерили одлуку о новогодишњој амнестији, којом је зауставио кривично гоњење неких од највећих корупционаша и утајивача пореза међу тајкунима.

У међувремену, посланици горњег дома чешког парламента у понедјељак су изгласали да се Клаус оптужи пред Уставним судом за велеиздају, а око 73.000 Чеха потписало је петицију подршке овој оптужби.