Усорац: Велике штете од врућине на пољопривредним културама

Висока температура у БиХ, која достиже 39 степени Целзијусових, проузрокује огромну штету пољопривреди, а поједине биљне културе страдале су око 50 одсто, навели су у удружењима пољопривредних произвођача. Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац рекао је за "Независне новине" да је суша спалила траву, а исту судбину дијеле кукуруз и остале […]

уторак, 12 јула, 2011 / 09:45

Висока температура у БиХ, која достиже 39 степени Целзијусових, проузрокује огромну штету пољопривреди, а поједине биљне културе страдале су око 50 одсто, навели су у удружењима пољопривредних произвођача.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац рекао је за "Независне новине" да је суша спалила траву, а исту судбину дијеле кукуруз и остале културе које нису у систему наводњавања.

"Већ сада је око 50 одсто рода, поготово кукуруза, уништено. Кукуруз је већ упола сув. Трава је сва спаљена, па сточари хране стоку као да је зима", навео је Усорац.

Према његовим ријечима, суша уништава и поврће, али и воће које, због недостатка влаге, одбацује плодове.

Секретар Удружења пољопривредника у БиХ Сеад Јелеч каже да је висока температура задала главобољу пољопривредним произвођачима у ФБиХ, те да би падавине и те како добродошле.Оставите одговор