Ускоро сусрет папе и руског патријарха

МИНСК – Поглавар римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI могао би да се сретне са руским патријархом Кирилом већ ове године у Белорусији, најавила је Бјелоруска православна црква, преноси данас Верска информативна агенција (ВИА). Бјелоруска православна црква је, као аутономна, у саставу Московске патријаршије. Како наводи агенција ВИА, предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, ће "врло скоро" посјетити […]

среда, април 22, 2009 / 14:08

МИНСК – Поглавар римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI могао би да се сретне са руским патријархом Кирилом већ ове године у Белорусији, најавила је Бјелоруска православна црква, преноси данас Верска информативна агенција (ВИА).

Бјелоруска православна црква је, као аутономна, у саставу Московске патријаршије.

Како наводи агенција ВИА, предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, ће "врло скоро" посјетити Ватикан и сусрести се са папом а незванично се очекује да ће тај сусрет бити 27. априла.

Пред Васкрс Лукашнко је посетио Москву, сусрео се са предсједником Дмитријем Медведевим и патријархом Кирилом.
Представник белоруске цркве изјавио да за односе Москве и Ватикана сада постоје "нови услови", пошто је изабран нови патријарх, Кирил.

Московска патријаршија поздравља најаву посете Лукашенка Ватикану, и сматра да ће она позитивно дјеловати на међурелигијске односе у Белорусији, у којој су 80 одсто од 9,8 милиона становника православци, а 14 одсто римокатолици.

"Министар иностраних послова" Московске патријаршије Иларион Алфејев, пред Васкршњи празник на својој првој конференцији за штампу после именовања на то место, није искључио могућност сусрета двојице поглавара.

Архиепископ Иларион је изјавио да две цркве нису непријатељи већ савезнице, и да између њих не треба да влада "дух конкуренције, већ сарадња," и да је потребно "отворити нове странице". Он је такође рекао да се сусрет поглавара мора "добро припремити".

Москва жели са Ватиканом "стратешко партнерство" ради очувања угрожених моралних вриједности хришћанске цивилизације, преноси агенција ВИА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *