УНЕСКО помогао обнову спомен куће на Тјентишту

Завршена је санација спомен-куће битке на Сутјесци на Тјентишту, чиме је овај објекат заштићен од даљег пропадања, а пројекат вриједан око 64.000 КМ финансирао је Унеско, уз помоћ Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Вршилац дужности директора Националног парка "Сутјеска" Зоран Чанчар рекао је Срни да је ојачана главна конструкција објекта, да […]

петак, новембар 25, 2011 / 08:54

Завршена је санација спомен-куће битке на Сутјесци на Тјентишту, чиме је овај објекат заштићен од даљег пропадања, а пројекат вриједан око 64.000 КМ финансирао је Унеско, уз помоћ Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Вршилац дужности директора Националног парка "Сутјеска" Зоран Чанчар рекао је Срни да је ојачана главна конструкција објекта, да су поправљена механичких оштећења и уклоњене наслаге вегетације са крова.

"Саниране су или замијењене кровне плоче и дио оштећених застакљених површина, а реконструисани су и унутрашњи зидови на којима се не налазе мотиви из Народноослободилачке борбе", прецизирао је Чанчар.

Он је додао да је, у оквиру санације спомен-куће на Тјентишту, очишћен од растиња и бетонски канал уз објекат.

Спомен-кућа на Тјентишту, изграђена 1971. године у склопу Националног парка "Сутјеска", посвећена је бици на Сутјесци коју су партизани 1943. године водили против њемачких снага. Дио је спомен-комплекса на Тјентишту, а 2009. године проглашена је културним добром од изузетног значаја за Републику Српску.

Аутор Спомен-куће на Тјентишту је Ранко Радовић из Београда. На зидовима објекта налазе се мотиви из Другог свјетског рата. Аутор дјела, рађених техником фреско-сликарства, је Крсто Хегедушић. Спомен-кућа битке на Сутјесци претрпјела је велика оштећења у посљедњем рату.

На Тјентишту очекују да ће Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа наћи средства и за конзерваторско-рестаураторско-сликарске радове на санацији оштећених слика у овом музеју. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *