УНДП нам финасира развој мјесних заједница

Осим трагедије да нам међународни мешетари финасирају развој основне јединице државног организовања, остаје и горак укус да из Владе Српске људи усвајају фразе као што је „цијела БиХ“, карактеристичне за хегемонистички сарајстански дискурс. Па још и министри.

среда, фебруар 28, 2018 / 14:13

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, разговарала је са представницима УНДП (Развојног програма Уједињених нација) око реализације пројекта који се тиче јачања мјесних заједница.

„Задовољни смо реализацијом овога програма јер нам се уклапа у Закон о локалној самоуправи и идеју јачања грађанске иницијативе“ изјавила је министарка Решић, подсјећајући да је УНДП, овим пројектом обухватио 24 општине из цијеле БиХ.

Такође је истакла да ће сарадња са УНДП бити настављена те да ће у наредном периоду, у реализацији пројеката, акценат бити стављен на изразито неразвијене општине.

Данашњем састанку су присуствовали Горан Вукмир, шеф УНДП канцеларије у Бања Луци, Мајда Ганибеговић, руководилац пројекта „Јачање мјесних заједница“ и представнци Агенција за развој и сарадњу, при амбасади Швајцарске у БиХ.

Стратегија локалне самоуправе

Лејла Решић је такође данас предсједавала је данас конститутивном сједницом Савјета за имплементацију Стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године.

На данашњој сједници разматран је Нацрт Акционог плана за реализацију поменуте Стратегије и постављени оперативни циљеви за 2018/19. годину. Нацртом је предвиђена припрема, односно анализа мјера за провођење конкретних активности које воде ка реализацији стратешких циљева, како би у 2019. години, на основу тих анализа биле предузете конкретне мјере.

Савјет за имлементацију Стартегије за развој локалне самоуправе за период 2017-2021. године чине представници министарстава Владе Републике Српске, Народне Скупштине, Савеза општина и градова Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Занатско-предузетничке коморе, Академске заједнице и Омладинског савјета Републике Српске.

Након усвајања Закона о локалној самоуправи, који је ступио на снагу у новембру 2016. године услиједила је израда Стратегије развоја локалне самоуправе за период 2017-2021. године, коју је усвојила Народна скупштина Републике Срспке у јулу прошле године.

Стратегија дефинише шест стратешких циљева, на основу којих се доноси Акциони план њихове реализације.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *