Умро Владимир Волфович Жириновски, руски националиста јеврејског поријекла

Предсједник Либерално-деморкатске партије Русије, Владимир Жириновски, рођен 25. априла 1946. године, умро је у сриједу у Москви. Прије смрти Жириновски је дуже вријеме био у коми из које се није пробудио.

среда, 6 априла, 2022 / 12:30

Руски председник Владимир Путин је у свом телеграму назначио колико је Жириновски учинио за развој руског парламентаризма, те нагласио је да је Владимир Волфович увијек, у било којој прилици, бранио патриотску позицију и интересе Русије.

"Жириновски је предвидио много ситуација које су биле значајне за модерну историју наше земље. Нису се слагали са њим, али су га и његови противници из других политичких партија веома поштовали", рекао је о њему Леонид Слуцки, предсједник спољнополитичког комитета Думе и насљедник на мјесту предсједника ЛДПР.

Жириновски је у руској Думи одржао говор 27. децембра 2021. године, када је рекао: "У 4 ујутро 22. фебруара, осјетићете нашу нову политику. Волио бих да 2022. буде мирна. Али волим истину.” Жириновски је на крају свог говора додао: "Неће бити мирно. Биће то година када Русија поновно постаје велика."

У вријеме када је био посланик у првом сазиву руске Думе 1993-1995. посјетио је Републику Српску и Републику Српску Крајину, дајући подршку и иницијативу за оснивање православног савеза "од Книна до Владивостока".

Жириновски је био шесто дијете у сиромашној породици. Његов отац био је син власника фабрике из Источне Украјине, због чега је прогнан у Сибир након Октобарске револуције у Русији.

Жириновски је код нас познат као "руски Шешељ", при чему се алудирало на његово често агресивно понашање у јавности, обрачуне са неистомишљеницима, прављење ексцеса и политичких перформанса уз екстремно десничарски став.

Занимљив податак је да екстремни руски националиста Жириновски, који је постао нека врста заштитног лица руског национализма, рођен од стране оца по имену Волф Исакович Ељденштајн и мајке Александре Павловне Жириновске.

Будући "буржоаског" поријекла, отац покојног руског политичара је видио сина посљедњи пут 1946. године, када је депортован у Пољску из Казахстана, а 1949. године у Израел, гдје је био дио политичког покрета Ликуд.

Жириновски је тако до смрти носио презиме првог мужа своје мајке, Андреја Жириновског.