Укидање референдума и злостављање НСРС завршено у глуво доба ноћи

Скупштинска већина коју чине посланици СНСД, ДНС, СП, УС те независни, опозвали су одлуку о референдуму о суду и тужилаштву БиХ, након сједнице која је потрајала до 4 сата у ноћи између понедељка и уторка.

уторак, новембар 7, 2017 / 09:26

Идентична већина је 15. јула 2015. године гласала за то да се референдум одржи, иако је опозиција указивала да је то авантуристички потез.

Након што је двије године одлука противзаконито држава на „леду“ и није објављивана у службеном гласнику, чиме није ступила на снагу у предвиђеном року. Ни након објављивања у СГ, институције нису спровеле даље кораке којима су законом обавезни да би се спровео референдум, што је бацило сумњу да се он жели избјећи. Након тога је предсјендик СНСД Милорад Додик најавио суспензију одлуке због промијењених међународних околности. Након тога је најавио да ће за отказивање референдума оптужити опозицију и недостатак њене жеље да се он одржи.

Расправа о овој теми трајала је више од 17 сати, уз бесомучно скакање са теме на тему и међусобна вријеђања у којима је предњачио Додик. Једини „аргумент“ у вези са отказивањем референдума за који је изнијела већина било је непостјање консензуса за његово спровођење. Опозиција је ово назвала уништавањем институције Народне скупштине, те Додиковим кукавичким повлачењем пред захтјевима америчке амбасадорке Кормак.

Усвојено је и више закључака, у којима је, између осталог, дата и подршка иницијативи да се организује потписивање петиције с питањем који је био предвиђен референдумом о укидању Суда и Тужилаштва БиХ.

 

 

 1 КОМЕНТАР

  1. Брајан Хојт Ји поздравља ову самосталну одлуку предсједника Милорада Додика (као и подршку њему подређених институција и тијела попут НСРС-а, Владе РС-а, итд) и вели како је – уколико Додик континуирано настави с оваквим видовима конструктивне сарадње и додатно се ангажује на том путу – спреман да размотри давање обећања Додику о евентуалном приједлогу вишим инстанцама усмјереном ка ублажавању санкција па чак и, дугорочно гледано, могућности скидања с америчке црне листе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *