Убијена новинарка која је покренула истрагу Панамских папира

Новинарка Дафне Каруана Галициа (53), која је повела истрагу Панамских папира убијена је јуче у експлозији бомбе постављене на њен аутомобил Пежо 108 у близини њене куће.

уторак, октобар 17, 2017 / 14:04

Покренутом истрагом је откривена корупција на Малти, али и корупцијски скандали широм свијета и умијешаност политичара и високих званичника у офшор пословања.

Према информацијама, прасак је био толико јак да је возило разнијето у неколико дијелова који су попадали по оближњем пољу.

Блогерка, чије је објаве пратило више људи него локалне медије, својевремено је од “Политика” добила надимак “једна жена Викиликс”, па се наводи да је блог сметао колико властима, толико и особама из подземља најмање државе Европе.

Њена најновија открића скренула са пажњу на премијера Малте Џозефа Муската, као и двојицу његових најближих сарадника. Наиме, према наводима, сви су повезани са офшор компанијама и продајом пасоша Малте, као и уплатама владе Азербејџана.

Још нико није преузео одговорност за експлозију бомбе у којој је Галициа страдала.

– У овим моментима, док је земља у шоку због тако ужасног напада, позивам све да обрате пажњу на своје ријечи, да не пребацују осуде и да покажу солидарност – рекла је предсједница Малте Мари Луиз Колеиро Прека.

Она је додала да се обратила безбједносним службама за помоћ идентификације починилаца.

– Сви знају да је Галациа била мој оштар критичар, колико политички толико и лично, али нико не може да оправда овакав варварски чин на било који начин – нагласила је.

Након избора који су одржани овог љета, политички коментатори су се плашили повратка политичког насиља које је погађало Малту током осамдесетих година.

Поједини политичари су навели да је несумњиво убиство повезано за извјештајима Галацие, а према извјештајима локалних медија, она је прије 15 дана пријавила полицији да добија пријетње смрћу.

Новинарка је објавила посљедњу објаву у блогу у 14.35 часова јуче, а експлозија која се догодила у близини њене куће, пријављена је непосредно након 15 часова. Из полиције је саопштено да још није идентификовано тијело, а према појединим изворима експлозију је чуо и један од тројице њених синова који је био кући, па је истрчао на лице мјеста.

Галациа, која је тврдила да нема политичке везе, имала је више тема о којима је жељела да пише, од банака које омогућавају прање новца, до повезаности онлајн гејминг индустрије Малте са мафијом. Током протекле двије године, њени извјештаји су махом били усмјерени на откривање “Панама папира”, докумената који су објављени из интерне базе четврте највеће офшор правне фирме на свијету “Мосак Фонсека”. Информације је добио њемачки новинар листа “Зидојче цајтунг”, па их је подијелио са медијским партнерима широм планете, међу којима је и “Гардијан”, кроз Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ). Иначе, Галацијин син Метју Каруана Галација, такође је новинар и програмер који ради за ИЦИЈ.

Раније ове године, док је Малта предсједавала Европском унијом, радови Галације су изазвали велике бриге Бриселу. Чланови Европског парламента су отворено позивали на оставку премијера Малте Џозефа Муската након великог скандала у који је била уплетена његова жена, фиктивна компанија Панаме и исплате ћерке предсједника Азербејџана. Мускат је демантовао оптужбе и обећавао да ће се повући уколико неко докаже наводе Галације.

Политичари опозиције тврде да је дошло до пада владавине права Малте од како је Мискат 2013. године оснажио и вратио лабуристичку партију на власт након дугог периода. Четири полицијска комесара су дала оставке под његовом владавином, а пети Лоренс Кутахар је преузео посао у августу 2016. године.

Било је неколико експлозија аутомобила-бомби на Малти током протеклих године, а иако починиоци нису идентификовани, постоји мишљење да је насиље повезано са расправама између криминалних група и ријетко ко је помишљао да би могло да буде политички мотивисано, наводи “Гардијан”.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *