У Турској покренута истрага о трговини органима

У Турској је отворена истрага против групе лица осумњичених да су се организовано бавиле трговином људским органима. У операцији која је покренута у више градова осумњичено је најмање 12 особа, од којих су се двије већ нашле у притвору, јавила је приватна новинска агенција "Доган". Према првим сазнањима, људски органи су куповани за суму од […]

субота, јануар 22, 2011 / 13:07

У Турској је отворена истрага против групе лица осумњичених да су се организовано бавиле трговином људским органима.

У операцији која је покренута у више градова осумњичено је најмање 12 особа, од којих су се двије већ нашле у притвору, јавила је приватна новинска агенција "Доган".

Према првим сазнањима, људски органи су куповани за суму од 10.000 до 15.000 лира, а продавани по дупло вишој цијени. Вађење и пресађивање органа је, како се сумња, обављано у приватним клиникама у Анкари, Истанбулу и Анталији.

Ово није први пут да се у Турској покреће истрага притив особа које се баве трговином људским органима.

Прије двије године на удару се нашао и истанбулски хрируг Јусуф Сонмез, који је сада осумњичен да је био припадник групе која се тим пословима бавила и приватној клиници "Медикус" у Приштини. Он то демантује, иако признаје да је једно вријеме боравио на Косову .

Сонмез је и у истрази, која је раније против њега вођена и у Турској, ослобођен оптужбе због, како је речено, недостатка доказа.Оставите одговор