У тајванској књижари књиге лебде у мраку

Књижара у Тајвану Вугуан Букс подједнако је и умјетничка изложба колико и књижара, а омогућава искуство слично читања књиге испод покривача са батеријском лампом.

субота, 24 октобра, 2020 / 00:10

Посјетиоци се кроз радњу крећу у потпуном мраку. Благо су осветљене једино књиге, а лампе можете наћи само на неким столовима.

Јединствену књижару креирао је и основао награђивани архитекта и просторни дизајнер Чу Чих-канг.

Комбинација мрачног окружења и слабо освијетљених књига ствара илузију да књиге "лебде" у потпуно безграничном простору. У радњи постоји 400 полица са књигама, свака са само једном "лебдећом" књигом.

"Књижара је дизајнирана тако да људи могу да се усредсриједе на сваку књигу. У окружењу у којем не можете да видите, ваша друга чула биће појачана”, рекла је Су Ју-чан, директорка продавнице.

Али не покушавајте да варате користећи паметни телефон да бисте освијетлили пут: Употреба батеријских лампи и блицева је забрањена у овој књижари.

И то није једино правило у овој "чулној продавници". На улазу је одштампан списак правила понашања који укључује "Не вичи кад те неко нагази. Нагази и ти њега. " и "Ако неко жели исту књигу као и ти, купи књигу или узми његов/њен број".

Љубитељи Хари Потера такође ц́е ценити једну од смерница која гласи: Ако мислите да је превише мрачно, узмите штапић и викните – Лумос".

Књижара не служи за "фотографисање и постављање слика на Инстаграм", такође је једна од смјерница.

Али, на крају, Вугуан је много више од продавнице – особље књижаре вјерује да постоји већа сврха куповине књига. Слоган књижаре је "Вугуан Букс – о читању душе".

"У овом окружењу сте слободни да будете сами, да комуницирате са својом душом – својим најискренијим ја. Сврха посјећивања ове књижере је да проведете вријеме са собом и пронађете књигу која може да резонује са вама, умјесто да направите фотографије за Инстаграм", рекла је Су.

Књижара нема за циљ да понуди што више наслова, уместо тога, фокусира се на стварање искуства.

"Иако немамо огроман избор попут уобичајене књижаре, људи проводе више времена овде да би комуницирали са књигама. Мрачно окружење помогло је људима да уму књиге које се не усуђују да узму у другим књижарама. Углавном еротске, али и књиге о душама, емоцијама или негативној енергији", каже Су.

Књижара Вугуан је тренутно отворена само за посјетиоце старије од 18 година, јер продавница садржи неке књиге које покривају осјетљиве теме и продаје робу која није нужно прикладна за млађе читаоце, попут сексуалних играчака.

Поред књига, у Вугуану се налази и мали одјељак продавнице који продаје еклектичну комбинацију занимљивости, кућних додатака и сексуалних играчака, као и кафић.

https://www.instagram.com/p/CGQKSTrj0Xi