У свијету стварних вриједности: Угаљ поскупио за 106 процената

Цијена аустралијског термалног угља у луци Њукасл, који се сматра репером за огромно азијско тржиште, скочила је за 106% ове године на више од 166 америчких долара по метричкој тони, према најновијој недељној процјени Аргуса, провајдера цијена на робним тржиштима, пише ЦНБЦ.

петак, 3 септембра, 2021 / 15:01

Недељни индекс цијене угља у Њукаслу, који је почетком септембра износио 46,88 УСД, сада се, по свему судећи, приближава историјском максимуму од 195,20 долара који је забиљежен у јулу 2008. Његов јужноафрички еквивалент, индекс Ричардс Беј, закључио је недељу до 13. августа на нивоу од 137,06 долара по метричкој тони, што је раст од 55 % ове године.

Да би се схватило о каквом се изузетном скоку цијена термалног угља ради, ЦНБЦ наводи да је међународна референтна нафта Брент од почетка године до данас ојачала за 33 % на годишњем нивоу.

Скок тражње за термалним угљем, који се користи у производњи електричне енергије, озбиљно доводи у питање тзв. "енергетску транзицију”, оцјењује амерички медиј, и додаје да је ријеч о фосилном гориву с највећим интезитетом емисије угљеника, те да је стога његова замјена најважнији циљ на путу заокрета ка алтернативним обновљивим изворима.

Ипак, иако креатори политика и пословни лидери непрестано горове о посвећености циљевима за рјешавање све дубље климатске кризе, многи се и даље ослањају на фосилна горива како би држали корак са растућом потражњом за енергијом, наводи се у тексту.