У САД одобрене нове врсте ГМО кромпира и јабука

Узгој кромпира који су генетски модификовани да немају "модрице" и да производе мање штетних хемикалија при пржењу, заједно са још две врсте јабука отпорних на труљење, одобрен је данас на америчком тржишту. „Ове намирнице су безбиједне и хранљиве исто као и њихове традиционалне врсте“, наводи се у саопштењу америчке Управе за храну и лијекове (ФДА), […]

петак, март 20, 2015 / 23:26

Узгој кромпира који су генетски модификовани да немају "модрице" и да производе мање штетних хемикалија при пржењу, заједно са још две врсте јабука отпорних на труљење, одобрен је данас на америчком тржишту.

„Ове намирнице су безбиједне и хранљиве исто као и њихове традиционалне врсте“, наводи се у саопштењу америчке Управе за храну и лијекове (ФДА), а преноси агенција Франс прес.

Овом одлуком одобрено је узгајање шест врста кромпира, на тржишту познатих као робна марка „иннате“ кромпири, које производи компанија Ј. Р. Симплот компани из америчке савезне државе Ајдахо.

„Одобрене врсте не само да су отпорне на “модрице“, већ такође производе мање акрил амида, хемикалије која се може ослободити из појединих намирница при кувању или пржењу, и за коју је утврђену да је канцерогена“, наводи се у саопштењу тог америчког органа.

ФДА је, такође, одобрила узгајање двије врсте генетски модификованих јабука отпорних на труљење, познатијих као „арктичке јабуке“, канадске компаније Оканаган спешалти.



Оставите одговор