У Русији претрес канцеларија страних НВО, пардон, агената

У Русији већ мјесец дана владини службеници провјеравају рад невладиних организација, а последње на листи провјера су и канцеларије Хјуман рајтс воча и Транспаренси интернешенела у Москви. Због ненајављених претреса просторија и рада невладиних организација у Русији, протествовали су званичници из Берлина и Европске уније. Рејчел Денбер из Хјуман рајтс воча рекла је за руску […]

среда, март 27, 2013 / 20:00

У Русији већ мјесец дана владини службеници провјеравају рад невладиних организација, а последње на листи провјера су и канцеларије Хјуман рајтс воча и Транспаренси интернешенела у Москви.

Због ненајављених претреса просторија и рада невладиних организација у Русији, протествовали су званичници из Берлина и Европске уније.

Рејчел Денбер из Хјуман рајтс воча рекла је за руску агенцију Интерфакс да су представници тужилаштва и порески инспектори ушли ненајављено у просторије организације у Москви захтијевајући увид у документе.

"Велики талас провера је у току у Русији и ми смо такође погођени", рекла је Рејчел Денбер и критиковала "притисак на цивилно друштво у Русији".

Шефица огранка Транспаренси интернешенела у Русији Елена Панфилова каже да се претресају и канцеларије те организације.

Руске власти су последњих дана извршиле контролу у око сто организација, укључујући и највећу невладину организацију за људска права у Русији, Меморијал.

Павел Чиков, члан предсједничког савјета за људска права, рекао је да су руски званичници провјеравали чак 2.000 невладиних група у последњих мјесец дана.

Те провјере везане су за закон који је ступио на снагу крајем 2012. и који обавезује НВО које добијају средства из иностранства а имају политичке активности да се упишу у списак "страних агената" и да се као такве представљају у свакој јавној активности.

Више канцеларија Француске алијансе за учење језика у Русији такође је претресено као и њемачка представништва.Оставите одговор