У потрази за убијеним Украјинцем

У петак увече неколико руских војника је камионом провалило у војну базу коју контролишу украјински војници. Руси су тражили од њих да се предају, па су око тога преговарали са једним од њихових официра. Пише Жељко Свитлица У петак увече то је била ударна вијест скоро свих медија. Ускоро су ти војници напустили базу након […]

недеља, 9 марта, 2014 / 16:43

У петак увече неколико руских војника је камионом провалило у војну базу коју контролишу украјински војници. Руси су тражили од њих да се предају, па су око тога преговарали са једним од њихових официра.

Пише Жељко Свитлица

У петак увече то је била ударна вијест скоро свих медија.

Ускоро су ти војници напустили базу након чега су километрима далеко од Крима преправљени наслови вијести: Руси плаше Украјнце.

А у оној још првој вијести о провали у базу стајала је напомена репортера агенције Ројтерс да они ипак нису провалили, него су се паркирали и ушли кроз капију, коју нису развалили.

НАТО је и прије тога саопштио како ће суспендовати све пројекте које спроводи заједно са Русима, а Хилари Клинтон назвала је Путина Хитлером.

Дакле, наравно, прешалтаћемо се накратко баш на НАТО.

НАТО дрон, два дана прије ове камионске агресије, у Авганистану је случајно убио 5 људи. Робот програмиран у САД-у случајно је сахранио пет живота и донио бар дупло несрећа.

Овамо на Криму Руси никако да звекну једног брата Украјинца, ни намјерно, ни бар случајно. Ројтерсови новинари и друге колеге прочитали су већ сва џепна издања Горког и Чехова која су понијели. Чајка је галеб, сви то већ знају .

Српски фудбалер Игор Дуљај, капитен клуба из Севастопоља у изјави за Блиц каже да није уочио ништа од ванредних дешавања, о чему су га новинари питали.

Лазански извјештава са лица мјеста (а како би другачије), како је на улици видио два Козака са шубарама, а чувени војни аналитичар уочио је да број мини сукњу по метру квадратном нигдје није већи него ту.

Ето вас Руси, сило, ни да заратите како треба.

Па ћемо се сви морати чудити када запуца нека “трећа страна“, неочекивана сила која се појављује и закувава ствар.

Па макар случајно. Макар грешком

ХАШТАГ: #НАТОгрешкомУбио

22.02.2010. НАТО грешком убио 33 жена и дјеце
07.07.2010. НАТО грешком убио шест афганистанских војника
10.03.2011. НАТО грешком убио рођака афганистанског предсједника
08.04.2011. НАТО грешком убио 12 побуњеника у Мисрати (Либија)
29.05.2011. НАТО грешком убио дванаесторо дјеце
08.09.2011. НАТО грешком убио новинара Би-би-си-ја у Авганистану
13.02.2012  НАТО грешком убио осморо дјеце
02.03.2013  НАТО грешком убио двојицу дјечака
01.08.2013. НАТО грешком убио четири војника
06.03.2014. НАТО грешком убио пет авганистанских војника

 

Наставиће се…0 КОМЕНТАРА

  1. Аутор чланка је на саркастичан начин одлично појаснио разлику у поимању лидера Русије и „дежурних“ режисера хаоса и увозника демократије који нам долазе из мало западнијих земаља.
    Русија има покриће за војну акцију и на Криму, и на простору источног дела и југа Украјине, где значајан број становника тих области доживљава Русију као своју матицу, позив за акцију су добили од Јануковича лично, који сигурно није морална громада (заправо супротно, у питању је властодржац, који је разочарење народних маса у ЕУ, а добивши власт 2010-е, искористио за властито багаћење и са правом је омражен), али јесте изабрани и легални председник Украјине. Али Руси су опрезни и сузржани у свом деловању, настоје не изазвати нове поделе, сукобе и на сваки начин настоје избећи проливање крви. Уосталом знају добро да би то само изазвало нове анимозитете између руског и украјинског народа и оптеретило непотребно односе у будућности.
    Западна штампа се опет захуктала у свом пропагандном и хушкачком деловању, тежи се сензационализму (и Жељко је одлично приметио, како би им добро дошао барем један мртав Украјинац, али ето нешто им не иде по жељама), ваља што више узбуркати страсти, наставиће и даље тражити „зицер“, неку руску грешку, и да би продали причу о угрожености владе (читај узурпатора који су власт преузели превратом и на крилимо неонацистичких група и агресивне руље) у Кијеву, и како би ове марионете дежурних хушкача рата имале алиби за нове сумануте потезе, као што је онај са општом мобилизацијом (која је на срећу доживела крах).
    На њихову жалост, овај пута су се намерили на достојног противника, и руски лидери су доказали да знају играти ову игру.

Коментариши