У Португалу ће бити подигнут први православни храм

Након одлуке власти града Сетубал, који се налази на обали Атлантика, додјељен је дио земље за изградњу прве православне цркве у Португалу. Извјештава наш дописник Виталиј Мирни. Сетубал је један од 10 највећих градова, има велику луку, индустрија је веома развијена, а историјско наслеђе богато, обзиром да град постоји још од времена Римске империје. Овде […]

субота, 21 септембра, 2013 / 17:24

Након одлуке власти града Сетубал, који се налази на обали Атлантика, додјељен је дио земље за изградњу прве православне цркве у Португалу. Извјештава наш дописник Виталиј Мирни.

Сетубал је један од 10 највећих градова, има велику луку, индустрија је веома развијена, а историјско наслеђе богато, обзиром да град постоји још од времена Римске империје. Овде се током последњих десет – петнаест година формирала велика заједница руске дијаспоре.

Свечаност у знак предавања дјела земље црквеној општини Московског патријархата отворена је звуком молитве. Служба је била одржана у присуству градоначелнице, представника руске и молдавске амбасаде, као и многих имиграната, као и управника локалне црквене заједнице Светог апостола Андреја Првозваног- оца Олега и настојника лисабонске општине Руске православне цркве- оца Арсенија.

У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ градоначелница Сетубала Марија даш Дореш Мејра је рекла:

– Ми отворене душе прихватамо све имигранте, без обзира на религију и расу. За нас је велика част и привилегија да прихватимо православну општину и да учинимо све како би се на овом месту појавила прва православна црква у Португалији.

Укупан број имиграната у Сетубалу је нешто више од 20. хиљада, од чега је више од половине овог броја из Источне Европе. Ми их не сматрамо странцима, већ нашим земљацима, житељима нашег града.

Управник црквене општине Светог Андреја Првозваног у Сетубалу, отац Олег потиче из Молдавије.

Када је прије десет година стигао овде уз благослов Митрополита Кишињевског и Молдавског Владимира, након одлуке Светог синода РПЦ он је почео да формира црквену општину Московског патријархата. Ево шта сам отац Олег каже:

– На почетку су нам католици уступили своје просторије, то је био за нас привремни храм. После тога смо се надали да ће нам доделити неки стари храм, који бисмо трајно могли користити, али како се испоставило, таквог храма овде није било и ми смо одлучили да предамо молбу како бисмо добили земљу за изградњу храма.Уз Божју помоћ, након три године, отворене душе, одобрен је наш пројекат о изградњи православног храма. Аутор пројекта је млади архитекта, такође пореклом из Молдавије.

У овом тренутку постоји 5 православних општина Московског патријархата у Португалу. На службе које немају стални карактер, долазе верници на још 4 места, укључујући и Азорска острва и на Мадеири.

Виталиј МирниОставите одговор