У одбрани "Србске части"

Бојим се да ни лидери "СРБСКЕ ЧАСТИ", па чак ни актери њиховог прогона попут министра Мектића, немају представу о стварним разлозима неоснованог прогона. Зато, дознајте истину!

уторак, 16 јануара, 2018 / 20:10

Пише: Борислав Радовановић

Један сам од ријетких аутора који је писао о друштвенонеприхватљивим и законски забрањеним активностима организације "Зелене беретке". Годинама критикујем институције државе због тога што овој организацији дозвољавају ратно-хушкачко застрашивање грађана: најавама војних вјежби, силеџијским активностима према породицама жртава "Добровољачке улице", пријатњама ангажовања 100 000 ратних ветерана… Чак сам писао о конкретним ратним злочинима лидера и чланова "Зелених беретки" и никада није услиједила реакција надлежних институција.

Са друге стране организација "Србска част" није изазвала ни најмањи инцидент, чак није изговорена нити једна ријеч какву би могли протумачити као пријетњу, а, гле чуда, објављено је како ће Тужилаштво БиХ против њих водити истрагу. Кажу да "Србска част" ПОКУШАВА на простору Републике Српске створити некакве паравојне структуре. Ето, "Зелене беретке" јавно тврде како већ имају успостављену организацију са 100 000 искусних ратних ветерана и ником ништа, а ове српске младиће терете за "покушај". Чудно!?

Кажу да Милорад Додик формира паравојне снаге и ту уврштавају "Србску част". Познато је да сам објавио више интервјуа са лидерима ове групације Бојаном Стојковићем и Игором Билбијом, односно да добро знам њихова политичка опредјељења. То што Додик покушава придобити "Србску част", групацију која броји десетине хиљада сљедбеника и симпатизера је политички сасвим разумљиво.

Сваки поличар стреми ка организацијама које могу донијети десетине хиљада гласова, а да не говорим о снази "Србске части" као ванинституционалног безбједносног субјекта. Но, једно су Додикове жеље, а опредјељења Бојана Стојковића, Игора Билбије и хиљада сљедбеника су нешто друго.

На том плану нема никаквих дилема и "Србска част" се јавно декларише као неполитичка организација. Милорад Додик, па чак и Александар Вучић, са позиције "Србске части" могу само рачунати на исказивање поштовања према функцијама које обављају. И то само док их обављају! Њих двојица лично, а њихове странке посебно, могу само сањати о политичком ангажовању "Српске части", баш као и све друге странке Србије и Српске.

Дакле, у питању је једна аутентична и политички неутрална групација која само баштини српско-православни идентитет својих предака. Но, кључни проблем је у томе што групација од неколико десетина хиљада младих и утренираних младића (донекле и дјевојака), идеолошки индоктринираних, дисциплинованих и добро организованих суштински представља БЕЗБЈЕДНОСНИ СУБЈЕКТ са којим ваља рачунати.

И ту долазимо до стварних разлога напада на организацију "Србска част". Признајем, у позицији сам да дознам шире међународне везе и релације "Србске части" са бројним другим групацијама сличне панславенско-православне орјентације, али таква питања намјерно не постављам. Не морам ни ја "све знати"! Елем, имам довољно знања о ширем концепту оваквог политичко-безбједносног организовања и то је позиција са које тумачим актуелна дешавања.

Ту на првом кораку ваља знати да модерни облици ратовања увелико излазе из оквира традиционалних и конвенционалних тумачења. Модерни модели оружаног сукобљавања аутоматизмом повлаче и другачије видове организовања безбједносних субјеката, гдје све више до изражаја долазе ти "неконвенционални безбједносни субјекти".

Примјера ради, Хилари Клинтон је преко радикално-исламистичке политичке организације "Муслиманска браћа" и на матрици "Исламске декларације" Алије Изетбеговића продуковала "Арапско прољеће", а потом и Исламску државу/ДАЕШ. И све је то засновано на неконвенционалним облицима оружаних сукоба и неконвенционалним безбједносним субјектима.

Са друге стране Владимир Путин, као бивши врхунски обавјештајац, одлично је упознат са модерним доктринама Сједињених држава као са РМА безбједносном реформом Андрјуа Маршала званог Јода, са правилима Пентагона 100 – 20, 10 и 5, са доктрином "Унутрашња одбрана пријатељске земље" и ино. И у пракси је примијенио моделе дјеловања својих пртивника, али у врло успјешнијем обличју.

Познато је да у Сједињеним државама имамо на хиљаде кампова у којима се већ деценијама свакодневно војно увјежбавају различите идеолошке групације, илити паравојне јединице. Досад од ко зна колико милиона овако обучених војника нисмо видјели неке конкретне користи, а стотине милијарди долара обрћу се у оваквим активностима. Чак супротно, имамо на хиљаде тешких злочина које су починили "војници" произведени на овај начин.

Аналогно томе и Путин је у Русији основао на стотине сличних (пара)војних кампова, гдје једнако обучава и инструментализује паравојне структуре или неконвенционалне безбједносне субјекте. Само он то чини врло организовано и контролисано, а свака уложена рубља враћена је вишеструко.

Подсјетићу јавност да сам својевремено предвидио украјински грађански рат, баш као и његову даљу материјализацију каквој свједочимо до данас. На незаконито свргавање легитимне власти и угрожавање руске популације у Украјини од стране неонациста Путин је одговорио управо тим неконвенционалним снагама. Осим што је врло ефикасно заштитио руски народ ваља подсјетити и да је искористио прилику, те анектирао Крим. Ако само уобзиримо вриједност Крима свака уложена рубља враћена је у стотину пута увећаном обиму.

Но, кључни проблем "НАТО јастребова" лежи у томе што је Путиново сналажење у геостратешким обрачунима и то у домену тих неконвенционалних сукоба изванредно. Своје противнике редом побјеђује примјеном њихових метода. Елем, на све то надовезују се Путинове фантастичне геополитичке реакције. Писао сам о томе како је Владимир Путин благовременим билатералним споразумима са Египтом, Ираном, Турском, Сиријом и низом већинскомуслиманских земаља спријечио планирани и већ продуковани стравичан међумуслимански покољ диљем Сјеверне Африке, Блиског и Средњег Истока.

Стварање тог православно-муслиманског савеза из 2014. године у потпуности је анулирало злочине геноцидне природе и стравична ратна разарања. Притом ваља знати како је "Арапско прољеће" продуковано само зарад освајања/отимања енергетских богатстава земаља изложених том облику дестабилизације. Елем, већ увелико реализованим "Турским током" Путин материјализује побједу у том домену сукоба.

Кад смо већ код тих облика економско-енергетских савеза православних и муслиманских земаља видимо и неке сасвим нове димензије геополитичких и геостратешких промјена. Примјера ради, вишедеценијско (чак вјековно) континуирано сукобљавање Грчке и Турске сведено је на готово занемарив обим. Још како је Грчка заинтересована за "Турски ток", баш као и Италија. Управо онако како сам то у више текстова најављивао прије неколико година.

Досад су читаоци вјеројатно се запитали: какве све ово има везе са "Србском чашћу"? И има и "нема"! Понављам, никад се нисам бавио директним везама ове организације са десетинама познатих и моћних сличних групација. Но, по ономе шта сами прокламују – "Србска част" идеолошки слиједи матрицу тог панславенско-православног повезивања, организовања и стављања у функцију заштите сопственог идентитета и насљеђа.

Како рекох Додик и Вучић само могу сањати да од "Српске части" добију нешто више од поштовања функција које обављају. Једини политички лидер ког сљедбеници "Србске части" досљедно поштују и подржавају јесте Владимир Путин! Но, овим долазимо до кључних манипулација какве се јавности подастру о момцима и дјевојкама из "Србске части". У ствари долазимо до суштине мотива због којих су нескривљено изложени линчу каквом свједочимо данима.

Прво да нешто разјаснимо на међународном плану. Свака конструкција према којој припадници "Србске части" угрожавају несрпску популацију пада у воду због предње описаног православно-муслиманског све чвршћег савезништва, а какво се заснива на матрицама осимишљеним и материјализованим од стране њиховог идејног вође Владимира Путина.

Елем, како ми себе у правилу доживљавамо као "центар свијета" долазимо до манипулација око тога да "Србска част" угрожава бошњачко-муслиманску популацију БиХ-е и региона. Сљедбеници ове идеје не таје да су у сваком моменту спремни помоћи прекодринским и косоварским Србима – у случају озбиљне угрожености. Но, поента је на "угрожености" каква подразумијева конкретне и озбиљне нападе на српски народ. Пошто таквих напада нема ови момци и дјевојке углавном су посвећени хуманитарном раду.

Одговорно тврдим да грађани бошњачке или муслиманске провенијенције ни у примисли не требају страховати од "Србске части". Чак су конкретним хуманитарним акцијама према грађанима те категорије показали да имају потребан сензибилитет према социјално или здравствено угроженима без икаквих предрасуда. Писао сам о томе, баш као што сам наглашавао да даривањем крви не баве се тиме коме ће том хуманом гестом можда спасити живот.

У ствари ако компарирамо понашање Милорада Додика и сљедбенике "Србске части" долазимо до неспојивости тих категорија. Могу Милорад Додик и Бакир Изетбеговић колико им драго мантрати да слиједе политике својих "пријатеља" Владимира Путина и Тајипа Ердогана, но у пракси видимо сасвим супротно понашање. Камо наше среће да Додик и Изетбеговић сарађују и развијају савезништво народа које предводе, како то имамо у случају Русије и Турске (или Ирана, Ирака, Сирије, Египта, Либије…).

Дакле, да резимирамо: Милорад Додик као појединац или као предсједник СНСД за "Српску част" нема никаквог значаја, а још мање утицаја. На поштовање какво Додику припадници "Србске части" изражавају због позиције предсједника сасвим утемељено може рачунати и његов насљедник. Нормално, уколико покаже интересовање за ову моћну и политички независну организацију.

Са друге стране утицај Бакира Изетбеговића на "Зелене беретке" и сличне организације је неупитан. И са те стране константно имамо инцидете каквима би се органи кривичног гоњења још како требали бавити. А не баве се!

Нема ту никаквих мудролија око онога шта се тренутно дешава. Групација "Србска част" је циљно и плански одабрана као "средство" међународног обрачунавања великих сила. Зар администрација Сједињених Држава уопште крије како настоји са ових простора елиминисати руски утицај, а који је посљедњих година чврсто спрегнут са српским патриотским снагама.

Својом бројности, организацијом, идеолошком индоктринацијом и својством неконвенционалног безбједносног субјекта "Србска част" је оквалификована као мета коју треба елиминисати у настојању великих сила да загосподаре овим просторима. Данас их нападају у Републици Српској, а ускоро ће и у матичној Србији.

За сам крај остављам оно најважније, а то је осврт на Игора Билбију лично. Може некакав новинар пратити Фејсбук објаве и извлачити податке са интернета, те на свему томе градити какве му драго конструкције. Каква је криминална прошлост Игора Билбије у овој земљи засигурно знам понајвише јер сам га ја хапсио, обрађивао и процесуирао још од ране младости. Знам и каква су његова политичка увјерења (нема их!), па и какве осјећаје гаји према другим етнијама и вјерама. Но, о томе нека свједоче његови кумови, пријатељи и познаници из реда несрпске популације.

Уосталом, нека у Приједору, Санском Мосту или гдје год им драго нађу једну једину особу коју је Игор како увриједио на националној или вјерској основи, а да не говоримо о испољавању нетрпељивости. Гро ствари пласираних о Игору су неистине и ноторне глупости, а то ће показати вријеме и чињенице. Највјеројатније и судски поступци по тужбама за клевете. Шта ће утврдити најављена истрага Тужилаштва БиХ? Унапријед кажем: апсолутно ништа!22 КОМЕНТАРА

 1. Дакле, у питању је једна аутентична и политички неутрална групација која само баштини српско-православни идентитет својих предака. Но, кључни проблем је у томе што групација од неколико десетина хиљада младих и утренираних младића (донекле и дјевојака), идеолошки индоктринираних, дисциплинованих и добро организованих суштински представља БЕЗБЈЕДНОСНИ СУБЈЕКТ са којим ваља рачунати.

  Dakle.paraformacija.Zna se treba brinuti za sigurnost ,ovi tipovi sigurno ne.

  Каква је криминална прошлост Игора Билбије у овој земљи засигурно знам понајвише јер сам га ја хапсио, обрађивао и процесуирао још од ране младости.

  Dakle kriminalac od rane mladosti.

  Одговорно тврдим да грађани бошњачке или муслиманске провенијенције ни у примисли не требају страховати од „Србске части“

  https://index.ba/prezivjeli-logorasi-keraterma-u-soku-osudjeni-haski-zlocinac-damir-dosen-pripadnik-paravojne-formacije-srbska-cast/

  https://www.youtube.com/watch?v=1qX7XJVFUyg

  Samo par detalja ,dalje nisam mogao analizirati gornji text.Ne mogu da vjerujem da je ovo Borislav napisao.

 2. BANJALUKA – Koliko su osumnjičeni zelenaši uhapšeni u akciji „Sova“ bili uporni, govori i podatak da je jedan od dužnika zbog neisplaćenih kamata u ranijem periodu izvršio samoubistvo, saznaju „Nezavisne“.
  Izvor blizak istrazi otkriva da su krivična djela samoubistva u ovakvim situacijama teško dokaziva.
  „Nije to jedini slučaj, postoje i druga samoubistva koja su blisko vezana za zelenaštva i iznude, ali kada krenete u istragu niko od rodbine ili prijatelja ne želi ulaziti više u te priče, pa i istraga stane u startu“, objasnio je izvor blizak istrazi.
  Krivični zakon RS za krivično djelo navođenja na samoubistvo predvidio je kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.
  Međutim, u RS, pa ni u BiH, kako nam je potvrđeno, do danas nije bilo osuđujućih presuda iz ove grupe krivičnih djela.
  Podsjetimo, u akciji „Sova“ u utorak su uhapšeni Siniša Milojević Kobra (41) iz Banjaluke, Milan Vujčić Vujke (36) i Petar Lekić Role (42) iz Gradiške, te Boris Torbica Čorba (36) i Igor Bilbija Bili (36) iz Prijedora.
  Okružno tužilaštvo Banjaluka osumnjičenima je na teret stavilo teški oblik zelenaštva. Naime, Milojevića i ostale terete za krivično djelo zelenaštva u kojem su nastupile teške posljedice za oštećene.
  Ukoliko je, osim ovoga, pribavljena imovinska korist prešla 10.000 KM osumnjičeni će biti kažnjeni zatvorom od pola godine do pet godina zatvora, a ukoliko je zarada prešla cifru od 50.000 KM, maksimalna kazna je 10 godina zatvora.
  Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva, izjavila je danas da osumnjičene terete da su davali novac na zajam uz visoke mjesečne kamate, čime su ostvarili nesrazmjernu imovinsku korist.
  Osumnjičeni su, prema riječima portparola Tužilaštva, oštetili veći broj građana Banjaluke, Gradiške i Prijedora.
  „Nakon saslušanja, tužilac će donijeti odluku o eventualnom zahtjevu za pritvor, o čemu će javnost biti obaviještena“, navela je Đaković-Vidovićeva.
  „Nezavisnim“ je potvrđeno da će odluka o pritvoru biti poznata sutra.
  Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, izjavila je da je u akciji „Sova“ pretreseno 12 objekata koje su koristili osumnjičeni.
  Tokom ovih pretresa pronađene su knjige s urednom evidencijom o dugovanjima građana koji su pozajmljivali novac. Osim dokumentacije, policija je zaplijenila novac, te druge dokaze koji dovodi u vezu sa zelenašenjem.
  „Nezavisnim“ je još ranije potvrđeno da se nakon hapšenja Milojevića i ostalih policiji javio veliki broj građana koji su bili žrtve osumnjičenih zelenaša. Svi osumnjičeni u svojim gradovima važe za „žestoke momke“, ali i osobe kojima su izricane kazne ispod svakog minimuma za izvršena krivična djela.
  Dosije:
  Siniša Milojević Kobra
  – razbojništvo (tri mjeseca zatvora)
  – vjerska i nacionalna mržnja (godinu dana zatvora)
  Milan Vujčić Vujke
  – teške tjelesne povrede (četiri mjeseca zatvora)
  – ugrožavanje bezbjednosti (5.000 KM)
  – nasilničko ponašanje
  – posjedovanje oružja
  – izazivanje nezgode
  – pokazivanje polnog organa
  – ometanje policajca u vršenju dužnosti
  Igor Bilbija Bili
  – teške tjelesne povrede (800 KM)
  – Teške tjelesne povrede (2.000 KM)
  Petar Lekić Rale
  – lažno prijavljivanje krivičnog djela
  – obmana prilikom dobijanja kredita
  – posjedovanje oružja
  Boris Torbica
  – bez dosijea
  Vezane vijesti:
  Banjaluka: Osumnjičeni zelenaši u tužilaštvu

 3. PRIJEDOR – Edin Kevac (40), stari znanac policije iz prijedorskog naselja Kozarac, ponovo je uhapšen, a potom i pritvoren zbog iznude.
  Policija je utvrdila da je od jednog poznanika pokušao iznuditi 10.000 evra. Pritvoren je i Elvir H. (44), za kojeg je, kako policija sumnja, Kevac pokušao iznuditi ovu svotu.
  Klupko se odmotalo nakon što se policiji obratio muškarac iz Kozarca te prijavio da su u njegovu kuću došli Edin i Elvir. On je naveo da mu je Edin zaprijetio u namjeri da mu iznudi pare.
  „Nezavisne“ nezvanično saznaju da policija tereti Edina da je tom mještaninu zaprijetio da će ga ubiti i da će mu zapaliti kuću.
  Nakon prijave, policija se prihvatila posla, te raspisala potragu za Kevcem, koji je u međuvremenu izašao iz BiH. Međutim, tokom pokušaja da uđe u BiH uhapsili su ga graničari i predali prijedorskoj policiji.
  Krim-obrada izvršena je i nad Edinom i nad Elvirom. Pretresom stambenih objekata koje koristi Elvir pronađene su i oduzete dvije puške, od kojih jedna bez oružnog lista, jedan pištolj, te meci. Oduzeta je i manja količina materije koja asocira na marihuanu.
  Nakon kriminalističke obrade dvojac je predat tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, na čiji predlog je Okružni sud u Prijedoru obojici odredio jednomjesečni pritvor.
  Edin Kevac već duže vrijeme puni redove novinskih stubaca. Proljetos je objavljeno da je jedna doktorka zadobila potres mozga i povrede glave kada ju je udario nogom.
  Odranije je poznato i da je Kevac bio u grupi koja je prije dvije godine pretukla Prijedorčanina, nakon što su mu oduzeli prvenstvo prolaza, a u jednom sukobu sugrađanina je isjekao mačetom.

  A ovo su prijatelji Bosnjaci.

  1. Не мислим на овдашње коментаторе него на праве Додике „помагаче“ и савјетнике-удбаше.

 4. Лазаревићу, шта ти велиш?
  Је ли Мехта у праву?

  Фуки, знам да нећеш против Стевандића, зар ниси на Мехтиној страни?

  Пичке које о свему имају став, сад ћуте.

  Што се мене тиче, мислим да је Мехтић по овом питању у праву.

  Само још да је досљедан, па да оплете и по осталим паравојскама у БиХ…

 5. У праву си Симо.
  Не бих да улазим у расправу, поштујем Борислава, поштујем ја часне српске синове којих сигурно има много у екипи око које се дигла галама, поштујем људе који билдају, нисам баш за тетоважу, али шта могу?

  Поштујем људе који се организују у разна удружења да нешто позитивно ураде у друштву, разумијем кад неко организује нека културна, спортска, књижевна, светосавска, отаџбинска, еколошка, рибарска……………. и друга удружења,али због времена и мјеста на коме живимо, те јебене историје, нисам баш за удружења која носају униформе.

  Веома је осјетљиво вријеме, даће Бог ускоро, значи од идуће године, по Републици Српској униформе ће носати само државне службе.

  Значи, полиција(са најбољим униформама и опремом),даље, носаће униформе супер храбри и добро плаћени шумари (ваља шумокрадицама сасјећи крила, да нам не сасијеку последња стабла што имамо), ето можда добро плаћеног посла за ове из СБРСКЕ ЧАСТИ и остале снажне и храбре момке.?

  Носаће униформу наш Иконић и остали из горске службе спашавања, лијепо им и стоји, видјесте ли на паради?

  Носаће лијепе униформе ватрогасне и остале службе, наравно, као круна свега, најмање 200 еколошких полицајаца ће радити одговорно свој посао у свим општинама Републике Српске, биће обучени као цвијет, мислим да је добар примјер униформа еколошке полиције у Бањојлуци.

  Излог робу продаје, ЗЕЛЕНИ хоће чисту, уредну, здраву и елегантну нацију, долазе људу са стране, мораш се показати, од униформи на граници, па до сваке општине.

  Значи, не пада ми на памет да ми по мојој држави ходају државни службеници у униформама каква је садашња код наше полиције, или да ми код еколошке полиције буде грдна униформа, као што је годинама код комуналне-еколошке полиције у Палама, гдје сви грађани мисле да су они ватрогасци, обучени у оно ружно плаво одијело.

  О томе бих ја Симо, то могу народу да гарантујем, само ако се сложими и догодине организујемо на безбједносном, плану, те кренемо у ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ.

  Нема тада сједења у НСРС са униформама било коме,поготово тетовираним, наравно, осим горе поменутих државних служби,, а Бога ми, нема више НЕКИМ и без униформи шетања по Републици Српској, или Федерацији.

 6. ај’ да и ја рекнем –
  прескуп назив(СрБска част) за прејефтину причу, као и тобож фирма „Никола Тесла“, а оно иза голи преваранти…,има таквих примјера још..“неко“ перфидно срозава и игра се са највећим српским вриједностима.
  Шта ће бљеснути једног дана испод када збаце мантију и крст, није тешко претпоставити.

 7. …заборавих додати-
  овим се сликама не зауставља одлазак способног и младог становништва одавде…напротив, подстиче. Бар стотињак је ових дана који су се ев. предомишљали преломило.
  Једино ако то и јесте циљ, онда је пун погодак.

  1. Славија,

   „прескуп назив“, свака част, нема даље, све си рекао у двије ријечи.
   Поздрав

 8. Ево, и „Вашингтон Пост“ прати о чему пише г. Борислав Радовановић, а што мало ко други иначе разумије и конта…

  https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/russia-finds-young-men-who-love-guns–and-grooms-them/2018/01/18/0090fbb2-fbd1-11e7-a46b-a3614530bd87_story.html?utm_term=.2de515701527

 9. Bakir Izetbegovic – ne tako davno… jebe lud zbunjenog:

  https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/mup-rs-neprihvatljiv-mekticev-predlog-o-formiranju-koordinacionog-tela-za-borbu/mrcrehb

  ATV | 18. 06. 2016 – 21:54h izmena vesti 22:13h

  Pa jebem im majku lopopvsku. Evo dokaza ko je platio i skup tih „veterana“ u Bijeljini. I Maktic i Dodik pišaju u istu tikvu, a Mektic kaze da ce „istražiti veterane koji se slikaju sa Dodikom…objaviti nove „dokaze“…Dragan Mektić pokušava da napravi policiju BiH, poručuje Predrag Ćeranić, savetnik ministra unutrašnjih poslova RS. Za njega je neprihvatljiv Mektićev predlog o formiranju koordinacionog tela za borbu protiv terorizma na bh. nivou, dok je za Mektića neprihvatljivo da Ćeranić koji nije radio u policiji bilo šta komentariše. Ono kako je Mektić i kako su oni u Savetu ministara to zamislili nije u skladu sa ustavnim nadležnpostima Saveta ministara i Ministarstva bezbednosti. Ovaj vid ili način kako su oni to zamislili je pokušaj ili nastojanje da se preuzme još jedna nadležnost Republike Srpske – rekao je Petar Đokić.