У Јемену славље због одласка Салеха, следи пренос власти

Демонстранти су, игром, пјесмом и ритуалним клањем стоке на централном тргу у главном граду Јемена Сани, данас прославили одлазак дугогодишњег предсједника Алија Абдулаха Салеха, који је на операцији у Саудијској Арабији будући да је рањен у нападу на његову палату прије два дана. Један извор у болници у Саудијској Арабији рекао је Ројтерсу да Салеха […]

недеља, јун 5, 2011 / 20:28

Демонстранти су, игром, пјесмом и ритуалним клањем стоке на централном тргу у главном граду Јемена Сани, данас прославили одлазак дугогодишњег предсједника Алија Абдулаха Салеха, који је на операцији у Саудијској Арабији будући да је рањен у нападу на његову палату прије два дана.

Један извор у болници у Саудијској Арабији рекао је Ројтерсу да Салеха оперишу како би му извадили шрапнел из грудног коша.

Салех, кога је на аеродрому у Ријаду синоћ дочекао високи саудијски званичник, изашао је из авиона на ногама, али с видљивим повредама врата, главе и лица.

Британска агенција оцјењује да би напуштањем земље у таквој ситуацији, чак и због лијечења, могло да отежа Салеху, који је предсједник већ скоро 33 године, да се одржи на власти и да буде схваћено као први корак ка предаји власти.

Један саудијски званичник, на којег се позива Франс прес, изјавио је да Салех није поднио оставку.

За сада у Јемену нема званичног саопштења да ли је неко преузео функцију вршиоца дужности предсједника, али је по уставу те блискоисточне земље предвиђено да то буде потпредсједник, у периоду до 60 дана, у случајевима када је шеф државе одсутан.

Потпредсједник Абед Рабо Мансур Хади састао се данас с амбасадором САД у Јемену Џералдом Мајклом Фејерстајном, што би, како оцјењује АП, могао бити знак да је већ извршен пренос власти.

Хади је генерал војске, са југа земље, и на мјесту потпредсједника је од 1994. године, а такође је генерални секретар владајуће партије Општи народни конгрес. Досад се, међутим, није истицао у политици.

Према споразуму о преносу власти, постигнутом уз посредовање земаља Залива, који је Салех до сада одбијао да потпише, предвиђено је да јеменски лидер преда власт Хадију у року од 30 дана а заузврат добије имунитет од кривичног гоњења.

Једанаесторо људи погинуло је у нападу у петак у коме је рањен Салех, који је изложен све већем притиску да напусти власт.

У нападу, поред Салеха, против чијег режима грађани протестују већ четири мјесеца, рањени су и премијер, који има опекотине на лицу, замјеник премијера, предсједник парламента, замјеник предсједника владе задужен за унутрашње послове и шеф савјетодавног одбора и сви они су пребачени на лијечење у Саудијску Арабију, пренијели су лекари и државна агенција Саба.

Салехов режим оптужио је за напад на његову палату моћног племенског вођу шеика Садика ал Ахмара, чији се борци супротстављају владиним снагама у Сани откако је у уторак прекинуто примирје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *