У БиХ се годишње изврши 65.000 абортуса?

САРАЈЕВО – У БиХ годишње буде обављено више од 65.000 намјерних побачаја, што је за државу са нешто више од четири милиона становника поражавајући податак.. Хрватска штампа, позивајући се на истраживање извјесног дон Тома Вукшића, пише да се статистика о абортусима у БиХ више не објављује јавно, зато што постоји бојазан да би се алармирањем […]

уторак, 4 августа, 2009 / 11:24

САРАЈЕВО – У БиХ годишње буде обављено више од 65.000 намјерних побачаја, што је за државу са нешто више од четири милиона становника поражавајући податак..

Хрватска штампа, позивајући се на истраживање извјесног дон Тома Вукшића, пише да се статистика о абортусима у БиХ више не објављује јавно, зато што постоји бојазан да би се алармирањем становништва о броју намјерних побачаја отворила тема њихове забране, која је посебно актуелна у неким вјерским заједницама.

Студија дон Тома Вукшића указује на могућност да би увођење забране абортуса уназадило права жена у БиХ, због чега се јавност, када је ријеч о овој теми, свјесно избјегава.

Посљедњи званични подаци говоре да је 1990. године у БиХ рођено 66.952 дјеце, те регистровано 66.625 абортуса.

Институције БиХ тврде да је тешко доћи до званичних и тачних података о броју абоструса, јер у БиХ данас постоји велики број приватних гинеколошких клиника гдје се овакви захвати могу обављати и обављају се свакодневно.Оставите одговор