Tурци више воле да БиХ уђе у ЕУ него Турска

Турски министар за евроатлантске интеграције и главни преговарач Турске са ЕУ Егемен Баиш сматра да је чланство БиХ у ЕУ много важније него чланство његове земље, јер би оно обезбиједило дуготрајан мир у веома важном региону. Баиш је упозорио да ће без провођења реформи БиХ веома тешко обезбиједити чланство у НАТО и ЕУ. Турски министар […]

недеља, 9 октобра, 2011 / 11:48

Турски министар за евроатлантске интеграције и главни преговарач Турске са ЕУ Егемен Баиш сматра да је чланство БиХ у ЕУ много важније него чланство његове земље, јер би оно обезбиједило дуготрајан мир у веома важном региону.

Баиш је упозорио да ће без провођења реформи БиХ веома тешко обезбиједити чланство у НАТО и ЕУ.

Турски министар сматра да ЕУ није политички нити економски пројекат, већ највећи мировни пројекат у историји човјечанства.

Према његовим ријечимам, ако Њемачка, Италија, Енглеска, Француска могу живјети у ЕУ без обзира на све ратове из прошлости, онда то могу и балканске земље.

"До нас је да овај континентални пројекат поведемо ка глобалном пројекту. А као континентални пројекат он није довршен док постоје црне рупе", рекао је Баиш за сарајевско "Ослобођење".0 КОМЕНТАРА