Тржиште презасићено нафтом – чека се састанак у Анголи

Предсједавајући ОПЕК-а, Удружења земаља извозница нафте (OPEC), изјавио је на састанку одржаном током понедељка да је још увијек рано говорити о промјенама у количини производње нафте. Како је тржиште тренутно презасићено овом сировином, чека се децембарски састанак заказан за 22. децембар у Луанди, Ангола, на којем ће се расправвљати о производњи током 2010. године. Иначе, […]

недеља, новембар 22, 2009 / 08:37

Предсједавајући ОПЕК-а, Удружења земаља извозница нафте (OPEC), изјавио је на састанку одржаном током понедељка да је још увијек рано говорити о промјенама у количини производње нафте.

Како је тржиште тренутно презасићено овом сировином, чека се децембарски састанак заказан за 22. децембар у Луанди, Ангола, на којем ће се расправвљати о производњи током 2010. године.

Иначе, 2009 година није донијела промјене у количини званичне производње након прошлогодишњег смањења од 4,2 милиона барела по дану. Према досадашњим трендовима и анализама пројекција овог удружења показује како би до 2030. године потражња за нафтом могла порасти чак и до 106 милиона барела по дану.

Званичници ове организације сложни су у мишљењу да је цијена барела од око 80 $ потупно прихватљива цијена и да никако није ријеч о прецијењеном нивоу подстакнутом значајно оштрим падом америчког долара током ове године.

Постепени пад долара, рекордна цијена бакра

Све свјетске централне банке опрезно ће пратити дешавања на девизним тржиштима у наредним мјесецима. Овогодишњи пад америчког долара био је постепен и усклађен са фундаменталним економским показатељима и као такав не би требао привлачити значајнију пажњу инвеститора. Ипак, разлог зашто овај пад јако забрињава, страх је да ће депресијација валуте добити много бржи темпо и измаћи контроли.

Ово је сценарио који забрињава многе креаторе економске и монетарне политике и изгледао би овако: САД би имао озбиљне потешкоће у финансирању растућег државног дуга и суочио би се са оштрим растом каматних стопа, док би економија Еврозоне претрпила огромне губитке због прецијењеног евра и наравно све свјетске централне банке, које своје резерве држе у овој валути, имале био озбиљне проблеме.

Цијена злата је у сриједу порасла до нивоа од чак 1.152,75 долара за унцу. Сматра се да је наредни период погодан за произвођаче накита, јер у Индији предстоји сезона фестивала и вјенчања. Очекује се и повећање потражње за овим племенитим металом у индустријском сектору.

Након куповине коју је обавила Централна банка Индије са ММФ, њеним путем, само мањим корацима, наставиле су и Централна банка Маурицијуса и Централна банка Шри Ланке. У сриједу је забиљежен и раст других сировина, као што су нафта и бакар, који је забиљежио рекордни ниво од 7.000,00 УСД за тону.

 

Ауреус тим за Фронтал.РС
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *