Три јубилеја зворничког храма

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије служио је данас свету архијерејску литургију у зворничком Храму Рођења Светог Јована Крститеља поводом три велика јубилеја. На тај начин обиљежено је 780 година Сребреничко-зворничке митрополије, 600 година од како је деспот Стефан Лазаревић преузео овај крај на управу и 190 година ове зворничке цркве. Владика Василије освештао је и […]

недеља, март 10, 2013 / 17:25

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије служио је данас свету архијерејску литургију у зворничком Храму Рођења Светог Јована Крститеља поводом три велика јубилеја.

На тај начин обиљежено је 780 година Сребреничко-зворничке митрополије, 600 година од како је деспот Стефан Лазаревић преузео овај крај на управу и 190 година ове зворничке цркве.

Владика Василије освештао је и трон иконе Свете Петке у који је положена риза – плашт у који су биле умотане мошти Свете Петке, које се налазе у манастиру у Јашију у Румунији.

Владика зворничко-тузлански рекао је у бесједи да Срби на овим просторима имају дубоке коријене.

"Из те историје укратко као најзначајније можемо да извучемо веома важну констатацију, а то је да је у све буре времена наш народ славио Бога, како у добру, тако и у невољама. Ми на овим просторима нисмо репа без коријена, Срби овдје имају своју дубину далеко, далеко у историју. Није се овдје српски народ населио само у доба оснивања митрополије сребреничко-зворничке, овдје је народ живио још прије Светога Саве и живјеће довијека", навео је владика Василије.

Владика Василије је рекао да читати историју значи учити се животу, те да, као што никада није доста хљеба, воде и ваздуха, тако народу није доста ни ријечи Божије, ни истине записане у његовој историји.

Он је поручио да је народ добар и да су предводитељи народа добри, за шта је доказ и Саборна црква која се гради у Зворнику, а од које није могао бити љепши дар за јубилеје.

"Потрудите се колико можете да помогнете њеној градњи, али знајте да помоћ није само материјална, него је и у молитви снага помоћи. Молите се стално да та црква узнапредује чим прије и пропоје у Божију славу", истакао је владика Василије.

Владика Василије је оне који су се посебно истакли око обнове Храма Рођења Светог Јована Крститеља одликовао признањем Златна грамата и то начелника општине Зворник Зорана Стевановића, замјеника начелника општине Данијела Драгичевића и велике ктиторе Саву Ерића и Јакова Галића.

Епископском граматом одликовао је Иву Јокића, Луку и Бранку Јовановић и Зорана Tришића, те првим свештеничким одликовањем Црвеним појасом одликовао ђакона Марка Данојловића, а Владичанском граматом старјешину зворничког храма Милоша Зекановића.

Владика је посебно захвалио Колу српских сестара "Царица Милица" које су успјеле, како је рекао, да издејствују благодат Божију преко покрова Свете Петке који је изложен у зворничкој цркви за молитву и спасење, као дар са неба.

Након свете архијерејске литургије у порти цркве, на којој је поводом јубилеја обновљена фасада и саниран кров, за вјерујући народ је припремљено послужење.Оставите одговор