Тражи се Флоренс Артман, жива или мртва

Трибунал у Хагу издао је налог за хапшење Флоранс Артман, бивше представнице главне тужитељке Карле дел Понте, ради издржавања казне од седам дана затвора. Артман је првобитно, због непоштовања суда, кажњена новачном казном од 7.000 евра, а пошто је није платила, суд је казну претворио у затворску. Артманова је игнорисала двије наредбе суда да до […]

среда, новембар 16, 2011 / 20:22

Трибунал у Хагу издао је налог за хапшење Флоранс Артман, бивше представнице главне тужитељке Карле дел Понте, ради издржавања казне од седам дана затвора.

Артман је првобитно, због непоштовања суда, кажњена новачном казном од 7.000 евра, а пошто је није платила, суд је казну претворио у затворску.

Артманова је игнорисала двије наредбе суда да до 25. октобра плати глобу од 7.000 евра. Жалбено вијеће Трибунала је налог за хапшење упутило властима Француске чија је Артман држављанка.

Суд је Артманову 2009. прогласио кривом за непоштовање суда и осудио на глобу од 7.000 евра, јер је објавила двије повjерљиве одлуке суда из процеса против Слободана Милошевића.

Првостепену пресуду је ове године потврдило Апелационо веће, одбацивши жалбу Артман која је од 2000. до 2006. била представница за штампу тадашње главне тужитељке Трибунала Карле Дел Понте.

Пошто Артман није платила казну у две рате до краја августа што је био рок одређен пресудом, жалбено веће Трибунала јој је 12. октобра наложило да казну плати до 25. октобра или, ако то не учини, да до 26. октобра обавести суд о разлозима.

Артманова се, међутим, оглушила и о то наређење суда. Умjесто тога, упутила је два писма предсjеднику Трибунала Патрику Робинсону, тврдећи да не може да плати казну, уз подсјећање да је суд, током поступка против ње 2008. године, прихватио да она нема новца ни за одбрану.

Тим писмима, Артман је, међутим, обавијестила Трибунал да су "особе које су је подржавале" прикупиле новац за казну и уплатиле га на рачун у једној француској банци. Артманова је поручила да Трибунал може сам подићи новац са тог рачуна за казну.

Трибунал је, с друге стране, инсистирао да Артман сама, на прописан начин, уплати новчану казну суду, што она није учинила. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *