Трамвај звани референдум: Чубро не тактизира, он избјегава замке

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да се не тактизира са објављивањем одлуке парламента о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, него се покушавају избјећи све правне замке. "Не би било добро у то ући са правним недоумицама, поготово не да се остави могућност жалби, па би тек онда било приче да […]

понедељак, 1 фебруара, 2016 / 06:02

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да се не тактизира са објављивањем одлуке парламента о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, него се покушавају избјећи све правне замке.

"Не би било добро у то ући са правним недоумицама, поготово не да се остави могућност жалби, па би тек онда било приче да је ријеч о тактизирању", рекао је Чубриловић.

Он каже да је Уставни суд одговорио на питање клуба Бошњака у Вијећу народа Српске и да та одлука треба да буде објављена у "Службеном гласнику Републике Српске", након чега ће парламент Српске стећи услове да објави своју одлуку у "Службеном гласнику", а потом почиње да тече вријеме до одржавања референдума.

Чубриловић је истакао да нико са стране неће утицати на одлуку о референдуму, али да ће бити уважени ставови појединих држава.

"Референдум о Суду и Тужилаштву званични Београд не спори када је ријеч о Александру Вучићу и Томиславу Николићу, већ они само имају резерве према времену одржавања референдума", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да референдум представља изражавање воље грађана и није никакво доношење посебних одлука.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула прошле године одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ који треба да буде одржан у првој недјељи по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке. Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске ставио је 23. јула вето на одлуку скупштине о овом референдуму.

Предсједник парламента рекао је да ће Република Српска још дуго славити свој дан – 9. јануар, али да треба поштовати и одлуку Уставног суда БиХ.

"Треба да искористимо и правне поуке, јер су ставови многих правника да је том одлуком о укидању Дана Републике Српске 9. јануара нарушено 11 или 12 конвенција, да је та одлука више вођена силом него правом", поручио је Чубриловић.

Када је ријеч о хапшењу лидера СББ-а Фахрудина Радончића, Чубриловић сматра да у свему томе има много политике. "Поставља се питање да ли је политичка одлука да Радончић буде ухапшен баш сада и да ли је то требало да буде урађено на начин да се он брани из притвора. С друге стране, постоји притисак од Предсједништва БиХ и политичких партија", наводи Чубриловић.

Он не очекује да ће након хапшења Радончића доћи до процесуирања и хапшења званичника из Српске.

"Ако се испостави да је ово било још једно притварање и пуштање на слободу без икаквих посљедица, као што смо то имали у десетак случајева у посљедњих десетак година, поставља се питање каква је то онда порука и рад Суда и Тужилаштва БиХ", навео је Чубриловић.

Када је ријеч о сарадњи политичких партија у Српској, Чубриловић је истакао да ће предсједник Републике Милорад Додик, који је раније изјавио да је вријеме за коначни политички обрачун, наћи начине да превазиђе те ставове и разговара са политичким противницима на нивоу Републике Српске.Оставите одговор