Торжествени марш за тридесет година Српске

Оно што смо видјели на јубиларној паради, готово је потпуно исто што смо видјели 2020. године, јер смо 2021. беспотребно, а противепидемиолошки прескочили. Изузетак је извођење коњичке јединице и два нова хеликоптера МУП РС, типа Ансат.

уторак, јануар 11, 2022 / 12:02

Пети свечани дефиле у Бањој Луци је 2022. године учинио оно најбитније – постао редован поступак приликом прославе Дана Републике Српске. Међутим, ту постоји неколико немилих чињеница, а дужност Фронтал.РС је да их помене и на тај начин каталогизује за будућност.

Опет је славље одржано уз нападно одсуство предсједника Србије, Александра Вучића. Од 2016. године, када је био премијер Србије и 9. јануар није био оспораван од стране тзв. Уставног суда БиХ, Вучић на тај дан више никако није дошао у Српску. Ана Брнабић је, такође, била одсутна са свечане бине, а од тога нас је више изненадило само одуство великог патриоте и министра у влади Србије, какав је Гордана Чомић.

Премијер Црне Горе, Здравко Кривокапић, који је прошле године дошао; ове није упутио ни "личну" честитку, како је већ преластио своје ријечи упућене Жељки Цвијановић, због којих се извињавао усташизованој медијској сцени у Подгорици.

Зато је Нела Савковић-Вукчевић пермутовала слова партије Дон Мила Ђуканезеа из ДПС ЦГ у СДП БиХ, те у најсвјетлијим усташким традицијама почела да измишља непостојећу угроженост других, што им је стални образац; те се мијеша у унутрашње прилике Српске, како ни Бењамина Карић (са све својом чесмом у центру Бање Луке) не би могла пожељети.

Живио Ауто Хелингер из Швајга у Њемачкој!

Колико год то изледало невјероватно, да МУП РС није способан пуне двије године направити ситну измјену нечега што је одјекнуло бруком, то је тако. Трагични превид примјећен 2020. године, 2022. је постао стандард. Оквир регистарске таблице на колима команданта параде и даље емитују рекламу за аутокућу из Њемачке.

Прије двије године смо писали:

Толико су наши церемонијал мајстори недотупавни и самопонижавајући у коријену, да оквир за таблицу на том истом аутомобилу, на којој пише ПОЛИЦИЈА, носи доказ о свом гастарбајтерсом поријеклу. Рекламу за АУТО ХЕЛИНГЕР из града Швајга у Покрајини Нирнбергер, држава Баварска, Савезна Република Њемачка?!

Са све бројем телефона и логотиповима Џипа и Ланче.

Е, па нема смисла да Фронтал.РС не изрекламира Ауто Хелингер и ове године.

Заставе Србије

Истицање заставе на кући је и даље добровољно, мада свака држава користи комуналну полицију како би тај обичај увријежила међу грађанима. Посебно уколико држава, као Српска, улази тек у средње године једног људског вијека. У том смислу власт Драшка Станивуковића је једнако неспособна као и она Игора Радојичића.

Ипак, ове године су и на становима и у рукама дјеце присутне на паради, доминирале заставе Србије. Ова застава се, глупошћу и дневним политикантством већ заборављеног Млађана Динкића, који је своју политику градио на "Србији независној од Црне Горе", разликују од некадашње заставе Републике Србије, а данашње Републике Српске. Просто додатим грбом са двоглавим орлом и огњилима.

То је донекле ублажило срамоту да и ова парада поноса за Дан Републике Српске, буде одржана под симболом подјармљења и понизности окупационим властима ОХР, односно оним што ми са Фронтал.РС називамо ПЦ-амблем. Он је први на списку онога што се из срачнунатог пркоса и провокације према данас сасвим комичном и беспредметном ОХР и његовом експоненту Кристијану Шмиту треба бити уклоњено са установа Републике Српске.

Пукли сте са том својом зором

Визуелни идентитет је ове године био не само са мрским ПЦ-амблемом, већ је цјелокупно одавао утисак рекламе за кућну хемију. Потпуним одсуством умјетничког и крајњом визуелном недосјетљивошћу која се свела на стилизацију карте РС, на којој кријемо да смо територијално нецјеловити од формирања тзв. Дистрикта Брчко.

Стројев корак опет није био на задовољавајућем нивоу увјежбаности, али најмучнији утисак је што се опет фештало уз новокопоновани народњачки хит држављанина Словеније, без обзира што смо открили да то није "традиционална пјесма коју су пјевали јунаци са Кајмакчалана".

Уколико смо већ некако огуглали на шлагер Младена Матовића Моја Република, а нисмо смјели, ово хибридизовање Срба у некакав ријалити идентитет би стварно требало да престане, те су тактови Боже правде спасли част српског народа у прошлости и будућности 9. јануара 2022. Химна која вријеђа муслиманске апеланте, и коју је тзв. Уставни суд БиХ забранио као неуставну, за аутора музике има такође Словенца. Даворин Јенко је написао ноте, а текст по њима Јован Ђорђевич 1872. године. Изводили смо је од 1992. до 2007. године као државну химну, сад је изводимо исто тако, само тако не пише.

Цивили на челу колоне

Више пута смо у нашим оцјенама параде до сада помињали непотребне блокаде, без икаквих писаних или других обавјештења грађанима како да дођу до Трга Крајине, па би то свакако требало промијенити идуће године. Ове прилике смо имали и детекторе за метал на прилазима Храму Христа Спаситеља у којој је литургију поводом светога архиђакона Стефана служио патријарх српски Порфирије.

Овим је до одређене мјере ублажио своју хипи-љубљанско-загребачку ауру којом је започео троновање, што Александар Вучић, нажалост, још увијек не смије.

Овогодишња парада је и даље некакав бућкуриш самоуправних првомајских парада и војне смотре, гдје се појављују цивилна лица која су однекуд задужила нечим Републику. А летимичним погледом на те ешелоне јасно је да нису.

Још једна изузетно лоша појава, јесте наставак игнорисања постојања заставног вода Српског пука у тзв. ОС БиХ, којима је Милорад Додик морао наредити да дођу на прославу 9. јануара, као што је то у свом мандату урадио Младен Иванић. Ништа настављачи традиције ВРС нису криви што су други својим гласовима у Народној скупштини РС, српску војску изборену Дејтонским мировним споразумом утопили у трагикомедију којом се данас командује из Брисела.

Ко су заслужни грађани Српске?

Једина лица која нијесу у активној војној служби, а која заслужују да се појаве прије строја са пушкама, јесту ветерани Војске Републике Српске. Сваке године други, неки од њих, морају бити присутни на свечаној бини, што се опет није десило. Говоримо о обичним војницима, одликованим јунацима, а не само командантима и предсједницима борачких организација.

Уколико постоје неки заслужни појединци, најбољи ђаци, студенти, научници, хуманитарци и слично; постоје начини да се они истакну и похвале. Давање ордена некадашњем тинејџ-отпорашу и данашњем амбасадору Србије у САД, Милошу Ђурићу, није до данас од било кога добило било какво објашњење. Нити се оно назире.

Но, давање ордена Сарити Вујковић, којој се допада што филм "Куда идеш Аида" добија награде, а Музеј савремене умјетности РС који функционише и као салон за вјенчања, претворила је у убјежиште аутошовиниста и непријатеља Републике Српске, односно бесплатан простор за ширење меког утицаја земаља НАТО.

Овај случај, типичан је примјер како Република Српска његује институције које активно раде против ње за њен новац, односно сама себи упорно сијече грану на којој сједи.

Срба је као листа, нема више комуниста

Не бавимо се реакцијама у исламистичко-ратнохушкачком дијелу Ефбиха, па ни тим што им је јако тешко пало што су српски полицајци пјевали пјесму Оливере Катарине. Помињемо ово, јер је много угодније и природније, ако не и традиционалнија, звучала Химна косовских јунака, по тексту Љубомира Симовића и на музику Душана Каруовића коју су полицајци већ пјевали 2020. године. Односно, ствари се могу мијењати, јер је пет година премало да се са историјске дистанце формира један достојан протокол.

Чињеница је да никада више грађана није изашло, а било је немјерљиво хладније него 2020. године, те да су овај пут били присутни цијелом дужином кретања поворке, а не само на Тргу Крајине, указује да има и позитивних промјена; које су сасвим очекиване код популације, уколико би институције Српске престале да раде против самих себе.

Република Српска је израз воље српског народа западно од Дрине и сви којима се то не допада, могу да наставе да сањају.

Живјела Република Српска!Оставите одговор