Бореновић: Џаферовић да се усуђује Србима говорити о нацизму?

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је невјероватно како без имало срама члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић износи ужасне квалификације о Србима и прослави Дана Републике Српске.

уторак, 11 јануара, 2022 / 19:13

– Џаферовић се усуђује да говори Србима и нацизму? Народу који је од те грозоморне идеологије понајвише страдао у свијету и то на најбруталније начине. Срби су својим главама платили борбу против тог зла, а сви ми, потомци оних који су преживјели, знамо да су се наши преци борили на свијетлој страни историје и да смо одгајани на антинацистичким и антифашистичким вриједностима, што се за неке припаднике руководства његове странке не би могло рећи, изричит је Бореновић, реагујући на изјаву Џаферовића у којој прославу Дана Републике пореди са маршем нацистичког одреда смрти.

Бореновић је подсјетио на чињеницу да о неким другим идеологијама чији су припадници вршили бруталан терор над Србима током претходног рата и које то чине и дан данас широм свијета, Џаферовић и руководство његове странке директно и много знају:

– Изгледа да заборавља да је то све документовано и да ће ипак једног дана бар историја свакоме судити о њиховим дјелима и недјелима, каже Бореновић.

Бореновић је подсјетио да се до прије неколико година Дан Републике Српске обиљежавао скромно и непримјетно:

– А онда је Бакир Изетбеговић поднио апелацију Уставном суду, покушавајући да нам оспори и ону историјску чињеницу да је Република Српска настала у миру, 9. јануара 1992. године и да оспори право да се тај дан обиљежава. Ако је неко "кривац" што се Бањалуком и другим градовима Републике Српске 9. јануара оре патриотске пјесме, то су Изетбеговић, Џаферовић и њима слични, који у својим нечасним намјерама покушавају да укину све симболе Републике Српске. Сваком добронамјером, циљ би требао бити да се поштујемо, не оспоравамо једни другима права, да постижемо договоре, нађемо полазне тачке око којих се слажемо и да од њих кренемо да рјешавамо проблеме и радимо на напретку свих народа у БиХ. Џаферовић очигледно нема тај циљ, али не обазирући се на њега, његове срамне намјере и изјаве, ми ћемо увијек рећи: нека нам је поносна и вјечна, живјела Република Српска, каже Бореновић.