Тојота поново на првом мјесту

Toјoтa је избила испред ГМ-а и Волксвагена као највећи свјетски произвођач аутомобила у првој половини 2012. По најновијем извјештају Блумберга, јапански произвођач је продао 4,9 милиона јединица у првих 6 мјесеци 2012., што је импресиван скок од 34 одсто. Toјoтa је надмашила Џенерал Моторс за 300.000 а ВW за 520.000 продатих возила. Ипак, и продаја […]

среда, 1 августа, 2012 / 09:00

Toјoтa је избила испред ГМ-а и Волксвагена као највећи свјетски произвођач аутомобила у првој половини 2012.

По најновијем извјештају Блумберга, јапански произвођач је продао 4,9 милиона јединица у првих 6 мјесеци 2012., што је импресиван скок од 34 одсто. Toјoтa је надмашила Џенерал Моторс за 300.000 а ВW за 520.000 продатих возила.

Ипак, и продаја ГМ-а је порасла, и то за 2,9 одсто на 4,67 милиона возила, док се ВW поправио за 8,9 одсто, на 4,45 милиона продатих јединица.

Док Toјoтa ужива у успјеху на својим највећим тржиштима, сјеверноамеричком и јапанском, ГМ и ВW имају проблема са економском кризом у Европи.
Јапански произвођач је успио да оствари сјајне резултате упркос несрећи и разарању које су донијели катастрофални цунами и земљотрес, као и поплава на Тајланду, чије се посљедице још увијек осјећају.

Неки аналитичари сматрају да је овако силовит старт посљедица реституисања продајних салона и доласка на ред купаца који су били на чекању, те да ће се прогрес успорити током године.

Док се неком не смркне, другом не сване. Toјoтa је преузела мјесто број један од ГМ-а када се америчка компанија нашла у погубној финансијској кризи, да би ГМ искористио природне катастрофе у Јапану. Ипак, Toјoтa се вратила на прво мјесто, које јој реално и припада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *